Jiddisk, jiddisch, språk som hører til den germanske språkgruppen, et av hovedspråkene for jødene ved siden av hebraisk, ladino og judeo-arabisk. Jiddisk er et blandingsspråk utviklet fra middelhøytyske dialekter, men med mange hebraiske elementer. Dessuten har slavisk spilt en viss rolle. Jiddisk skrives med hebraisk skrift.

Jiddisk oppstod i middelalderen i to hoveddialekter: en vestlig og en østlig. Den vestlige dialekten var den opprinnelige og ble utviklet i Nord-Frankrike, Tyskland, Böhmen, Mähren og Nord-Italia. Den er nå så godt som utdødd. Den østlige dialekten ble utviklet senere på 1200–1500-tallet i Litauen, Polen, Hviterussland, Romania og Ukraina. I Tyskland gikk jødene over til å snakke tysk på 1700-tallet.

Det er den østlige dialekten av jiddisk som brukes som litteraturspråk. Den østlige dialekten har tre underdialekter: litauisk, polsk og ukrainsk, også kalt nordøstlig, sentral og sørøstlig. Litteraturspråket bruker hovedsakelig lydsystemet i den litauiske og grammatikken i den polske dialekten. YIVO er språkrådet for jiddisk.

Før den annen verdenskrig ble antall jiddiskspråklige anslått til ca. 12 mill. På grunn av jødeutryddelsen under krigen ble antallet kraftig redusert, og etter krigen har også antallet gått jevnt tilbake på grunn av de vanskelige forholdene for jødene i Sovjetunionen.

Tallet på jiddisktalende anslås i dag til 2–3 mill., i første rekke i Israel, USA, Canada, Argentina, Sør-Afrika og i det tidligere Sovjetunionen. I 1999 vedtok den svenske riksdagen å gjøre jiddisk til et av fem offisielle minoritetsspråk i Sverige, hvor det er rundt 4000 jiddisktalende. Jiddisk er derimot ikke offisielt språk i Israel, men det finnes bl.a. et jiddiskspråklig teater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.