Askenaser, ashkenazim, opprinnelig betegnelsen på den jødiske befolkningen i det nordlige Frankrike og i de tysktalende områdene langs Rhinen, til forskjell fra sefarder, jødene i det muslimske Spania. De to betegnelsene fikk tidlig også en religiøs og kulturell betyding; askenaser og sefarder bruker forskjellig uttale av hebraisk, har noe ulik liturgi og religiøs praksis og baserer seg ofte på forskjellige rabbinske autoriteter (Shulhan Arukh). I tillegg er det store forskjeller når det gjelder mattradisjoner, musikk, levemåte og tidligere også klesdrakt.

Stadige jødeforfølgelser i middelalderen førte til omfattende jødisk utvandring til Polen, Russland, Østerrike og andre deler av Øst-Europa, disse ble også regnet som askenaser. I europeisk jødisk sammenheng omtales jødene i Øst-Europa også ofte som "øst-jøder" – ikke å forveksle med den nyere betegnelsen mizrahim (østlige jøder), som omfatter jøder fra bl.a. Midtøsten. Askenasene snakket tradisjonelt jiddisk (jiddisch), en blanding av middelaldertysk, hebraisk og noe slavisk. Den hasidiske retning innen jødedommen (hasidisme) og klezmer-musikken hadde sitt utspring og sin største utbredelse i askenasiske miljøer.

På grunn av pogromer i Russland og Øst-Europa på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet emigrerte mange askenasiske jøder til Storbritannia, Frankrike og USA. Den politiske sionismen, grunnlagt av Theodor Herzl, oppsto blant askenasiske jøder. Askenasiske jøder utgjør i dag (2011) rundt 50 % av Israels jødiske befolkning. En altoverveiende del av den jødiske befolkning i Norge før 1940 var askenasisk, i dag er den mer blandet. I dag anslås antallet jøder med askenasisk opphav til å utgjøre ca. 80 % av verdens jøder (mot 90 % i 1931). Blant berømte askenaser i historien kan nevnes bankierfamilien Rothschild, politikeren Leo Trotskij (Lev Davidovitsj Trotskij), psykologen Sigmund Freud og fysikeren Albert Einstein. Mange kjente navn fra vår tids underholdningsverden er av askenasisk herkomst, som Itzhak Perlman, Dustin Hoffman, Bette Midler, Barbra Streisand og Woody Allen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.