Fôrfaktor er et mål på hvor effektivt fisken utnytter fôret i fiskeoppdrett. Fôrfaktor sier hvor mange kilo fôr fisken trenger for å vokse én kilo i vekt. I fiskeoppdrett beregnes både biologisk og økonomisk fôrfaktor.

Biologisk fôrfaktor er mengde fôr som brukes per kilo fisk (alle fisker), mens økonomisk fôrfaktor er mengde fôr som blir brukt per kilo slaktet fisk (kun slaktede individer). Den økonomiske fôrfaktoren vil derfor være høyere enn den biologiske.

Fôrfaktoren påvirkes av størrelse på fisken, biologisk tilstand (kjønnsmodning), vanntemperatur, sykdom og stress, i tillegg til sammensetning av fôret.

Den økonomiske fôrfaktoren i oppdrett av laks og regnbueørret har variert mellom 1,21 og 1,35 siden 2008. I 2022 lå fôrfaktoren på 1,27.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg