Faktaboks

Topeka
Uttale
təpˈi:kə
Innbyggertall
127 000 (2020)
Kansas State Capitol, Topeka

Topeka har vært hovedstad i Kansas siden delstaten ble opprettet i 1861. Kansas State Capitol ble bygget i perioden 1866–1903.

Av /Shutterstock.

Topeka er hovedstad i delstaten Kansas i USA. Byen har 127 000 innbyggere og danner med forsteder en større byregion med omkring 232 000 innbyggere (US Census, 2020). Topeka ligger i den nordøstlige delen av Kansas ved Kansas River, 98 kilometer vest for Kansas City og er et administrasjons- og handelssenter.

Navnet er av usikkert opphav, men hentet fra urbefolkningen. Én tolkning er «et godt sted å grave opp poteter», en annen er «røykfylt høyde».

Befolkning

73 prosent av befolkningen definerer seg som hvite, 10 prosent som afrikansk-amerikanere. 16 prosent av befolkningen har opphav i spansktalende land (US Census, 2024).

Næringsliv og kultur

Den største arbeidsgiveren er delstaten Kansas som sysselsetter omtrent hver femte arbeidstaker. Over 22 prosent arbeider arbeider innen undervisnings-, helse- og sosialtjenester, og omkring 10 prosent med offentlig administrasjon. Omkring en tidel av de yrkesaktive arbeider innen detaljhandel og omtrent like mange er sysselsatt i produksjon av industriprodukter (blant annet næringsmidler, trykkerier og jernstøping). Mange er også sysselsatt innen transport, finansnæringer, bankvirksomhet og forsikring.

Washburn University ble grunnlagt i 1865. Det er avdelinger av andre universiteter i Kansas samt flere høyskoler og tekniske skoler i Topeka.

Kansas State Capitol er utformet etter Capitol-bygningen i Washington D.C. og ble bygd mellom 1866 og 1903. Byen har zoologisk hage. Det er flere museer, blant annet Kansas Museum of History og gallerier i North Topeka Arts District. Byens symfoniorkester ble grunnlagt i 1957.

Historie

Urbefolkninger hadde tilhold i og omkring Topeka i flere årtusener. I 1840-årene ble området besøkt av vogntog på emigrantruten Oregon Trail. Topeka ble grunnlagt i 1854 av antislaveri-kolonister fra Lawrence i Kansas. Stedet fikk regelmessige besøk av dampbåter som fraktet import- og eksportprodukter. Topeka fikk bystatus og ble hovedkvarter for jernbanebygging. Kansas-territoriet var preget av konflikter mellom tilhengere og motstandere av slaveri i årene før den amerikanske borgerkrigen. Lawrence og Topeka var sete for abolisjonistene, og i Topeka ble det i 1855 utarbeidet en grunnlov som forbød slaveri i Kansas. Grunnlovsforslaget ble aldri vedtatt, men abolisjonistene vant fram og Topeka ble hovedstaden i den nyopprettede delstaten Kansas i 1861.

En spekulasjonsbølge førte til at en finansboble sprakk i 1899 og mange investorer ble ruinert. Tidlig på 1900-tallet var det bilproduksjon i Topeka. Den berømte Brown-dommen i høyesterett i 1954 førte til opphevelse av raseskillet i skolene. I 1966 ble byen rammet av en kraftig tornado som ødela flere historiske bygninger. I 1974 forlot mer enn 10 000 personer Topeka etter nedleggelsen av Forbes Air Force Base.

Heartland Park Topeka for motorsport åpnet i 1989 og Topeka Performing Arts Center i 1991. Siden 2000 har det foregått en omfattende fornyelse av bebyggelse i byens sentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg