Topeka

Artikkelstart

Topeka er hovedstad i delstaten Kansas i USA med 126 587 innbyggere (U. S. Census, 2017) og utgjør en større byregion (metropolitan area) med omkring 235 000 innbyggere. Byen ligger i den nordøstlige del av Kansas ved Kansas River, 98 km vest for Kansas City og er et administrasjons- og handelssenter.

Faktaboks

Uttale
təpˈi:kə

Navnet er av usikkert opphav, men hentet fra urbefolkningen. Én tolkning er «et godt sted å grave opp poteter», en annen er «røykfylt høyde».

Befolkning

Mer enn 76 prosent av befolkningen er hvite og nærmere 12 prosent er afrikansk-amerikanere. Det har vært en svak nedgang i befolkningstallet siden 2000.

Økonomi og kultur

Den største arbeidsgiveren er delstaten Kansas som sysselsetter omtrent hver femte arbeidstaker. Over 22 prosent arbeider arbeider innen undervisnings-, helse- og sosialtjenester, og omkring 10 prosent med offentlig administrasjon. Omkring en tidel av de yrkesaktive arbeider innen detaljhandel og omtrent like mange er sysselsatt i produksjon av industriprodukter (blant annet næringsmidler, trykkerier og sko). Mange er også sysselsatt innen transport, finansnæringer, bankvirksomhet og forsikring.

Washburn University of Topeka ble grunnlagt i 1865. Det er avdelinger av andre universiteter i Kansas samt flere høyskoler og tekniske skoler i Topeka.

Kansas State Capitol er utformet etter Capitol-bygningen i Washington D. C. og ble bygd mellom 1866 og 1903. Byen har zoologisk hage. Det er flere museer, blant annet Kansas Museum of History og gallerier i North Topeka Arts District. Byens symfoniorkester ble grunnlagt i 1957.

Historie

Urbefolkninger hadde tilhold i og omkring Topeka i flere årtusener. I 1840-årene ble området besøkt av vogntog på emigrantruten Oregon Trail. Topeka ble grunnlagt i 1854 av antislaveri-kolonister fra Lawrence i Kansas. Stedet fikk regelmessige besøk av dampbåter som fraktet import- og eksportprodukter. Topeka fikk bystatus og ble hovedkvarter for jernbanebygging. Byen ble preget av konflikter mellom tilhengere og motstandere av slaveri. Topeka ble midlertidig hovedstad i Kansas-territoriet i 1856 og hovedstad i den nyopprettede delstaten Kansas i 1861. En spekulasjonsbølge førte til at en finansboble sprakk i 1899 og mange investorer ble ruinert.

Tidlig på 1900-tallet var det bilproduksjon i Topeka. Den berømte Brown-dommen i høyesterett i 1954 førte til opphevelse av raseskillet i skolene. I 1966 ble byen rammet av en kraftig tornado som ødela flere historiske bygninger. I 1974 forlot mer enn 10 000 personer Topeka etter nedleggelsen av Forbes Air Force Base.

Heartland Park Topeka for motorsport åpnet i 1989 og Topeka Performing Arts Center i 1991. Siden 2000 har det foregått en omfattende fornyelse av bebyggelse i byens sentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg