Morava

Morava er navnet på det østligste landskapet i Tsjekkia og på en elv som renner gjennom landområdet. Landskapet hører til Donaus nedbørsområde.

Faktaboks

uttale:
mˈorava
også kjent som:

tysk Mähren, engelsk og latin Moravia

Historisk bakgrunn

Morava ble erobret av slaver på 500-tallet, utvidet til kongeriket Stor-Mähren, størst under Svatopluk (870–894), deretter oppdelt. Monrovia ble forent med Ungarn; var kronland i Østerrike 1526–1918 og ble en del av Tsjekkoslovakia i perioden 1918–1992. I 1949 besluttet den tsjekkoslovakias regjeringen at Morava ikke lenger skulle være en egen administrativ enhet. Etter delingen av Tsjekkiaslovakia i Slovakia og Tsjekkia i 1993 ble Morava en del av Tsjekkia og delt inn i to hele fylker (kraje), og deler av to andre fylker.

Landskapet Morava i Tsjekkia

Tsjekkia er i dag en enhetsstat, men både geografisk og historisk består Tsjekkia av tre landområder: Čechy (tysk Böhmen) i vest, Morava (tysk Mähren) i øst og sørøst og deler av Slezsko (tysk Schlesien, polsk Śląsk) i det nordøstlige hjørnet.

Den viktigste byen i landområdet Morava er Brno (tysk Brünn) som er Tsjekkias nest største by med en befolknng på 369 559 innbyggere i 2017. Morava er noe mindre industrialisert enn Čechy mot nordøst.

Elven Morava

Morava er også en elv i Tsjekkia, som kommer fra Sudety (Sudetene) og som renner midt gjennom landsdelen Morava. Elven danner grensen mot Slovakia og den slovakisk-østerrikske grensen, og munner ut i Donau ved Bratislava. Elven, som er 378 km lang, er seilbar 130 km.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg