Morava

Morava
Kart over Tsjekkia med Morava markert i grønt. Čechy/Böhmen til venstre, den tsjekkiske delen av Slezsko/Schlesien øverst til høyre.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Morava
Elven Morava renner ut i Donau.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Morava er navnet på det østligste landskapet i Tsjekkia og på en elv som renner gjennom landområdet. Landskapet hører til Donaus nedbørsområde.

Faktaboks

Uttale
mˈorava
Også kjent som

tysk Mähren, engelsk og latin Moravia

Historisk bakgrunn

Morava ble erobret av slavere på 500-tallet, utvidet til kongeriket Stor-Mähren, størst under Svatopluk (870–894), deretter oppdelt. Morava ble forent med Ungarn, var kronland i Østerrike (fra 1867 Østerrike-Ungarn) i perioden 1526–1918 og ble en del av Tsjekkoslovakia i perioden 1918–1992. I 1949 besluttet den Tsjekkoslovakias regjering at Morava ikke lenger skulle være en egen administrativ enhet. Etter delingen av Tsjekkoslovakia i Slovakia og Tsjekkia i 1993 ble Morava en del av Tsjekkia og delt inn i to hele fylker (kraje), og deler av to andre fylker.

Landskapet Morava i Tsjekkia

Tsjekkia er i dag en enhetsstat, men både geografisk og historisk består Tsjekkia av tre landområder: Čechy (tysk Böhmen) i vest, Morava (tysk Mähren) i øst og sørøst og deler av Slezsko (tysk Schlesien, polsk Śląsk) i det nordøstlige hjørnet.

Den viktigste byen i landområdet Morava er Brno (tysk Brünn) som er Tsjekkias nest største by med en befolkning på 369 559 innbyggere i 2017. Morava er noe mindre industrialisert enn Čechy mot nordøst.

Elven Morava

Morava er også en elv i Tsjekkia, som kommer fra Sudety (Sudetene) og som renner midt gjennom landsdelen Morava. Elven danner grensen mot Slovakia og den slovakisk-østerrikske grensen, og munner ut i Donau ved Bratislava. Elven, som er 378 kilometer lang, er seilbar 130 kilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg