Faktaboks

Morava

tysk Mähren, engelsk og latin Moravia

Uttale
mˈorava
Morava
Kart over Tsjekkia med Morava markert i grønt. Čechy/Böhmen til venstre, den tsjekkiske delen av Slezsko/Schlesien øverst til høyre.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Morava
Elven Morava renner ut i Donau.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Morava er navnet på det østligste landskapet i Tsjekkia og på en elv som renner gjennom landområdet. Landskapet hører til Donaus nedbørsområde.

Historisk bakgrunn

Morava ble erobret av slavere på 500-tallet, utvidet til kongeriket Stor-Mähren, størst under Svatopluk (870–894), deretter oppdelt. Morava ble forent med Ungarn, var kronland i Østerrike (fra 1867 Østerrike-Ungarn) i perioden 1526–1918 og ble en del av Tsjekkoslovakia i perioden 1918–1992. I 1949 besluttet den Tsjekkoslovakias regjering at Morava ikke lenger skulle være en egen administrativ enhet. Etter delingen av Tsjekkoslovakia i Slovakia og Tsjekkia i 1993 ble Morava en del av Tsjekkia og delt inn i to hele fylker (kraje), og deler av to andre fylker.

Landskapet Morava i Tsjekkia

Tsjekkia er i dag en enhetsstat, men både geografisk og historisk består Tsjekkia av tre landområder: Čechy (tysk Böhmen) i vest, Morava (tysk Mähren) i øst og sørøst og deler av Slezsko (tysk Schlesien, polsk Śląsk) i det nordøstlige hjørnet. Morava er noe mindre industrialisert enn Čechy mot nordøst.

Den viktigste byen i landområdet Morava er Brno, som er Tsjekkias nest største by med en befolkning på 398 510 innbyggere (2021). Ostrava er Moravas nest største by og landets tredje største by med 282 450 innbyggere (2021). 58 kilometer østnordøst for Brno er byen Kroměříž. Slottet i denne byen ble først bygd i gotisk stil i 1500, men ble i 1664 ombygd i barokkstil med en egen hage foran slottet. Slottet med tilhørende hage ble i 1998 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Elven Morava

Morava er også en elv i Tsjekkia, som kommer fra Sudety (Sudetene) og som renner midt gjennom landsdelen Morava. Elven danner grensen mot Slovakia og den slovakisk-østerrikske grensen, og munner ut i Donau ved Bratislava. Elven, som er 378 kilometer lang, er seilbar 130 kilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg