Morava er navnet på det østligste landskapet i Tsjekkia og på en elv som renner gjennom landområdet. Landskapet hører til Donaus nedbørsområde.

Morava ble erobret av slaver på 500-tallet, utvidet til kongeriket Stor-Mähren, størst under Svatopluk (870–894), deretter oppdelt. Monrovia ble forent med Ungarn; var kronland i Østerrike 1526–1918 og ble en del av Tsjekkoslovakia i perioden 1918–1992. I 1949 besluttet den tsjekkoslovakias regjeringen at Morava ikke lenger skulle være en egen administrativ enhet. Etter delingen av Tsjekkiaslovakia i Slovakia og Tsjekkia i 1993 ble Morava en del av Tsjekkia og delt inn i to hele fylker (kraje), og deler av to andre fylker.

Tsjekkia er i dag en enhetsstat, men både geografisk og historisk består Tsjekkia av tre landområder: Čechy (tysk Böhmen) i vest, Morava (tysk Mähren) i øst og sørøst og deler av Slezsko (tysk Schlesien, polsk Śląsk) i det nordøstlige hjørnet.

Den viktigste byen i landområdet Morava er Brno (tysk Brünn) som er Tsjekkias nest største by med en befolknng på 369 559 innbyggere i 2017. Morava er noe mindre industrialisert enn Čechy mot nordøst.

Morava er også en elv i Tsjekkia, som kommer fra Sudety (Sudetene) og som renner midt gjennom landsdelen Morava. Elven danner grensen mot Slovakia og den slovakisk-østerrikske grensen, og munner ut i Donau ved Bratislava. Elven, som er 378 km lang, er seilbar 130 km.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.