acetylen
Molekylmodell av acetylen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
acetylen
Lisens: CC BY SA 3.0

Acetylen er en fargeløs gass. Acetylen hører med til alkynene, og det innebærer at molekylet inneholder en trippelbinding mellom karbonatomene. Denne bindingen gjør acetylen til en meget reaktiv forbindelse, og den har et stort bruksområde i kjemisk industri.

Faktaboks

Også kjent som

etyn

Uttale
asetylˈen
Kjemisk formel
C₂H₂

Ren acetylen har lite utpreget lukt. Når teknisk acetylen kan lukte meget ubehagelig, skyldes det forurensninger.

Gjeldende IUPAC-navn er acetylen, selv om etterstavelsen -yn er korrekt IUPAC-navn (systematisk navn) for alle andre alkyner.

Anvendelse

Acetylen brenner i luft med sterkt lysende flamme og har vært brukt til belysningsformål.

I spesielle brennere med oksygentilførsel brenner acetylen med en ikke lysende flamme av meget høy temperatur. Denne brukes til skjæring og sveising av jern eller andre metaller.

Fremstilling og transport

Acetylen kan fremstilles ved innvirkning av vann på kalsiumkarbid CaC2, ved en spesiell cracking av petroleum eller ved partiell oksidasjon av naturgass.

Væskeformig acetylen er meget eksplosiv og kan ikke transporteres. Gassen blir derfor løst i aceton under trykk (se dissous-gass) på spesielle stålflasker. Slik kan acetylen transporteres og brukes på en relativt ufarlig måte.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

acetylen
Systematisk navn
acetylen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg