elektrode

Elektrolyse. Rensing av kobber ved elektrolyse. Katodereaksjon: Cu2+ + 2e → Cu(s). Anodereaksjon: Cu(s) → Cu2+ + 2e.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Elektrode er i elektrokjemi vanligvis en metallisk leder i fast form hvor det foregår en elektrodereaksjon mellom elektroden og en elektrolytt som er ioneleder. I en elektrokjemisk celle passerer likestrøm gjennom to elektroder og en elektrolytt. Elektrodene er også koblet sammen i en ytre krets med elektronisk ledning.

Faktaboks

Uttale
elektrˈode
Etymologi
Av elektron og gresk ‘vei’

Elektrolyse og batteri

Under elektrolyse og i et batteri skjer det en oksidasjonsreaksjon ved anoden, mens det ved katoden foregår en reduksjonsreaksjon. I elektrolyse er anoden positiv, mens katoden er negativ. I et batteri er anoden negativ og katoden positiv under utlading.

Metallurgi

I metallurgien betegner elektrode det elektrisk ledende legemet (vanligvis grafitt) som formidler tilførselen av elektrisk strøm til charge. Søderbergelektroden er en spesiell form for selvbrennende grafittelektrode som brukes i metallurgisk industri.

Historikk

Betegnelsene elektrode, elektrolytt, anode og katode ble etablert av den britiske kjemikeren og fysikeren Michael Faraday, som systematiserte begrepene på bakgrunn av studier av elektrolyseforsøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg