Elektrolyse

Elektrolyse. Rensing av kobber ved elektrolyse. Katodereaksjon: Cu2+ + 2e → Cu(s). Anodereaksjon: Cu(s) → Cu2+ + 2e.

Av /Store norske leksikon ※.

Elektrode er i elektrokjemi vanligvis en metallisk leder i fast form hvor det foregår en elektrodereaksjon mellom elektroden og en elektrolytt som er ioneleder.

Faktaboks

Uttale
elektrˈode
Etymologi
Av elektron og gresk ‘vei’

I en elektrokjemisk celle passerer likestrøm gjennom to elektroder og en elektrolytt. Elektrodene kalles anode og katode. Elektrodene er også koblet sammen i en ytre krets med elektronisk ledning.

Elektrolyse og batteri

Under elektrolyse og i et batteri skjer det en oksidasjonsreaksjon ved anoden, mens det ved katoden foregår en reduksjonsreaksjon. I elektrolyse er anoden positiv, mens katoden er negativ. I et batteri er anoden negativ og katoden positiv under utlading.

Metallurgi

I metallurgien betegner elektrode det elektrisk ledende legemet (vanligvis grafitt) som formidler tilførselen av elektrisk strøm til charge. Søderbergelektroden er en spesiell form for selvbrennende grafittelektrode som brukes i metallurgisk industri.

Historikk

Betegnelsene elektrode, elektrolytt, anode og katode ble etablert av den britiske kjemikeren og fysikeren Michael Faraday, som systematiserte begrepene på bakgrunn av studier av elektrolyseforsøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg