Torv er en type jordsmonn som består av delvis kompostert organisk materiale, omdannet fra planter i områder mettet med vann, og under forhold preget av underskudd på oksygen, høy surhet og mangel på næringsstoffer (se fortorving). Ved videre omdannelse dannes brunkull.
Faktaboks
- Etymologi
- fra norrønt torf
Torv dannes av moser, urter, busker og mindre trær. Torv finnes mest i den nordlige tempererte sone, ofte i boreale skogområder eller under subarktiske forhold med lange vintre der den organiske nedbrytningen skjer langsomt. I tropene dannes torv i regnskoger med høy fuktighet og under nær konstant høy temperatur.
Torv er i Norge inntil 8000 år gammel (dannet etter siste istid), og lagene antas å øke med en halv til én millimeter per år.
Et landområde som i en viss dybde fra overflaten består av torv, kalles myr. Myrer inneholder store mengder karbon. En kubikkmeter torv inneholder cirka 40 kilo karbon, noe som tilsvarer 147 kilo karbondioksid (CO₂). Når torva tas ut og utsettes for luft, vil det meste forsvinne ut i atmosfæren som CO₂ etter få år.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.