bygass

Artikkelstart

Bygass er en syntesegass som tidligere var en viktig del av landets energiforsyning.

Faktaboks

Også kjent som

lysgass

Bygass fremstilles i et gassverk ved tørrdestillasjon av steinkull i temperaturområdet 600–1200 °C. Prosessen foregår i gassfyrte retorter laget av keramisk materiale. Foruten gass dannes det tjære, mens restproduktet er koks.

Innholdet i bygassen kunne variere noe, men var typisk 50 prosent hydrogen, 35 prosent metan, 10 prosent karbonmonoksid og 5 prosent etylen. Brennverdien er rundt 20 MJ/Sm³ (megajoule per standard kubikkmeter). Til sammenligning er brennverdien i naturgass 35 MJ/Sm³. Det høye innholdet av karbonmonoksid gjorde at bygassen ble ansett som giftig.

Bygass ble opprinnelig brukt til belysning og gikk da under navnet lysgass. På 1800-tallet ble det over hele verden bygget et omfattende ledningsnett som kunne forsyne byer med bygass. Ved siden av gatebelysning ble bygassen mye brukt i husholdningen til gasskomfyr og for oppvarming av vann. Senere ble gassbelysning erstattet med elektrisk belysning. Etter hvert ble det også mer vanlig å erstatte gasskomfyr med elektrisk komfyr. Komfyrer som bruker gass er fremdeles mye brukt, men bygass er nå erstattet av naturgass eller propan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg