Suspensjon er en væske som inneholder et finfordelt fast stoff hvor partikkelstørrelse er større enn 1 mikrometer (μm). En suspensjon med mindre partikler enn 1 μm kalles en kolloid, nærmere bestemt en dispersjonskolloid.

Faktaboks

Uttale
suspensjˈon

Partiklene i en suspensjon er ikke mindre enn at de kan sees i et vanlig lysmikroskop, og de kan ofte skilles fra væsken ved vanlig filtrering. Har de større tetthet enn væsken, vil de langsomt synke til bunns (sedimentere). Bunnfallet kalles et sediment.

Mange flytende næringsmidler, malinger med grovere pigmenter, kosmetiske preparater med mer foreligger i form av suspensjoner.

Legemidler kan gis i form av suspensjoner når man ønsker en forlenget virkning. De sprøytes inn i underhudsvevet eller muskelvevet, og legemiddelet avgis langsomt herfra til vevsvæsken og blodet. Eksempel på legemidler som gis på denne måten er insulin og mange vaksiner. Miksturer kan også formuleres som suspensjoner hvis virkestoffet er lite løselig i den flytende fasen, er kjemisk ustabilt i en oppløsning eller for å maskere vond smak. Antibiotikamiksturer til barn er ofte formulert som suspensjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg