Molekylmodell etan
Molekylmodell av etan. Hvite kuler er hydrogen og svarte kuler er karbon.
Molekylmodell etan
Av /MolView.
Lisens: CC BY 4.0

Etan er en fargeløs gass uten lukt med strukturformel CH3–CH3.

Faktaboks

Uttale
etˈan

Etan er et mettet hydrokarbon som tilhører gruppen alkaner; smeltepunkt −171,4 °C og kokepunkt −88 °C. Etan er litt tyngre enn luft (tetthet 1,34 kg/m3). Luft og etan kan danne eksplosive blandinger.

Det er rundt 10 prosent etan i naturgass, og etan finnes også i petroleum. Den inngår som en særlig verdifull bestanddel av våtgass. Etan benyttes til fremstilling av eten (også kalt etylen) i Noretyls crackerRafnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Øystein Johan Krüger

Er ikke CH3-CH3 en oppfattelse av to metylradikaler? Og har ikke slike alkener/alkyner dobbelfordindelser? Etan er jo et mettet hydrokarbon i "alkanfamilien" med enkle bindinger og formel C2H6. Er ikke teksten i artikkelen da feil? CH3 er vel Metyn med dobbelforbindelse og da feil å kalle et mettet hydrokarbon? Eller har jeg misforstått totalt?

svarte Øystein Johan Krüger

Rettelse av meg selv. CH3 er vel metyl, men uten dobbelforbindelse.

skrev Bjørn Pedersen

Du har misforstått. Etan er en mettet forbindelse og da hvert karbonatom er bundet til fire andre atomer: ett karbonatom og tre hydrogenatomer.

svarte Øystein Johan Krüger

Takk for svar. Misforsto sikkert siden man har lært at etan skrives som C2H6, men skjønner nå at det kan skrives på to måter. Da lærte jeg noe nytt :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg