Etan er en fargeløs gass uten lukt med strukturformel CH3–CH3.

Etan er et mettet hydrokarbon som tilhører gruppen alkaner; smeltepunkt −171,4 °C og kokepunkt −88 °C. Etan er litt tyngre enn luft (tetthet 1,34 kg/m3). Luft og etan kan danne eksplosive blandinger.

Det er ca 10 % etan i naturgass, og etan finnes også i petroleum. Den inngår som en særlig verdifull bestanddel av våtgass. Etan benyttes til fremstilling av eten (også kalt etylen) i Noretyls crackerRafnes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. mars 2016 skrev Øystein Johan Krüger

Er ikke CH3-CH3 en oppfattelse av to metylradikaler? Og har ikke slike alkener/alkyner dobbelfordindelser? Etan er jo et mettet hydrokarbon i "alkanfamilien" med enkle bindinger og formel C2H6. Er ikke teksten i artikkelen da feil? CH3 er vel Metyn med dobbelforbindelse og da feil å kalle et mettet hydrokarbon? Eller har jeg misforstått totalt?

23. mars 2016 svarte Øystein Johan Krüger

Rettelse av meg selv. CH3 er vel metyl, men uten dobbelforbindelse.

27. mai 2016 skrev Bjørn Pedersen

Du har misforstått. Etan er en mettet forbindelse og da hvert karbonatom er bundet til fire andre atomer: ett karbonatom og tre hydrogenatomer.

16. juni 2016 svarte Øystein Johan Krüger

Takk for svar.
Misforsto sikkert siden man har lært at etan skrives som C2H6, men skjønner nå at det kan skrives på to måter. Da lærte jeg noe nytt :)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.