Holandsfjorden

Holandsfjorden mot Engabreen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Holandsfjorden er en fjord i Meløy kommune, Nordland fylke. Fjorden strekker seg fra Forøy helt vest, og ender opp ved Kilvik, rundt 25 kilometer lenger øst. Holandsfjordens ytre del kalles Arhaugsfjord, og den indre i nordøst kalles Nordfjorden.

Den vestligste 13 kilometerne leder inn til foten av Engabreen, som er en brearm av Svartisen. Engabreen strekker seg over en stor morene, og ned en vid dalside mot fjorden.

I nordøst fortsetter Holandsfjorden inn et 300 meter bredt sund, og går over i en fjordarm på de siste ti kilometer, og hvor stedet Holandsfjord befinner seg ved bredden i nord. Ved fjordbotn finner man stedet Kilvik, hvor man finner Svartisen Kraftverk og utløpet av Svartistunnelen fra Fykan. Som følge av ferskvannstilførselen er Nordfjorden dels islagt på vinterstid.

Holandsfjorden har en største dybde på 192 meter i sørvest, og i forlengelsen i nordøst er største dybde 248 meter. Holandsfjordens bredde varierer mellom en og to kilometer, der den svinger seg mellom bratte fjellvegger som stiger rett opp fra sjøen – spesielt på sydsiden av fjorden.

Det er bosetning langs fjorden, med Halsa som største område på nordsiden av fjordens ytre del. I tillegg er det bosetning på stedet Holandsfjord.

Som følge av Svartisen har Holandsfjorden jevnlig besøk av turistskip, og Hurtigruten tilbyr også landarrangement inn fjorden til Engabreen.

Navnet er sammensatt av norrønt hór, 'høy', og land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg