naftalen

Molekylmodell av naftalen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
naftalen
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for naftalen
naftalen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Naftalen er et fargeløst, fast stoff med karakteristisk, gjennomtrengende lukt («møllkulelukt»). Kjemisk sett er det et aromatisk hydrokarbon med kjemisk formel C10H8, smeltepunkt 80,6 °C og kokepunkt 218 °C.

Faktaboks

Uttale
naftalˈen
Også kjent som

naftalin

Naftalen brenner med sterkt osende flamme. Det er løselig i eter, alkohol, benzen og lettere petroleumsfraksjoner, men er uløselig i vann. Stoffet finnes i steinkulltjære, som kan inneholde inntil ca. 10 prosent naftalen, og i bestemte petroleumsfraksjoner fra prosesser i oljeraffinerier.

Bruk

Naftalen benyttes som råstoff ved en rekke prosesser i kjemisk industri, til fremstilling av forskjellige mellomprodukter, fargestoffer, garvestoffer og løsemidler. Noen eksempler er β-naftol, indigo, dekalin og tetralin. Sin viktigste anvendelse har naftalen i fremstilling av ftalsyreanhydrid og som basisstoff for tilberedelse av myknere, kunststoffer og fargestoffer.

Naftalen har antiseptisk virkning og ble tidligere anvendt til medisinske formål. Tidligere ble det også benyttet mot møll.

Giftighet

Naftalenforgiftning kan forårsake hudsykdommer og naftalenstær (en øyesykdom).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg