Grammofon. En av de første av Berliners grammofoner. Apparatet hadde ennå ikke fjærtrekk, men måtte drives med hånden.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Grammofon, utstyr for avspilling av grammofonplater. Se også platespiller.

Grammofonen ble oppfunnet av Emile Berliner i 1887. Den minnet om Edisons fonograf, men Berliner erstattet fonografens roterende valse, der stiften lagde dybdeskrift, med en flat, sirkulær skive, hvor avspillerstiften beveget seg sideveis i takt med lyden. Berliners oppfinnelse muliggjorde masseproduksjon av grammofonplater.

En grammofonplate er en flat, sirkulær skive med innpregede lydriller, beregnet for avspilling av musikk (eller tale) ved hjelp av en grammofon (platespiller). De eldste standardiserte plater (normalplater) var fremstilt av skjellakk, og roterte med 78 omdreininger i minuttet. Grammofonene var mekaniske. Platetallerkenen ble drevet av en motor med fjæropptrekk, og platen ble avspilt med en lyddåse, med en membran satt i svingninger av en stålstift som fulgte bølgene i platerillen. Lyden ble forsterket i en trakt.

Ved elektrisk avspilling med pickup, forsterker og høyttaler var det unødvendig med stor bevegelse av stiften. Fra ca. 1948 ble det fremstilt plater med smalere riller og rilleavstand (mikrorilleplater, longplaying-plater). Platene ble fremstilt av plast, oftest polyvinylklorid eller polystyren. Omdreiningshastigheten ble senket til 331/3 omdreininger per minutt. For såkalte single-plater med 17,5 cm diameter benyttet man oftest hastigheten 45 omdreininger per minutt. Spilletiden ble betydelig forlenget i forhold til de gamle normalplatene.

Platenes kvalitet ble stadig forbedret. Stereofoniske grammofonplater (lyd i to atskilte lydkanaler) kom på markedet i 1958. Systemet er basert på at de to kanalene er innspilt i hver sin sideflate av rillen. De avspilles med en stereo-pickup, som inneholder to atskilte pickupelementer, ett for hver av rillens sider. De påvirkes av den felles stiften på en slik måte at hvert pickupelement kun registrerer bølgene i sin tilhørende rilleside. Årsproduksjonen av grammofonplater på verdensbasis kom på det høyeste opp i over 2 milliarder.

I 1980 ble CDene lansert. Disse er basert på digital lagringsteknikk og har pga. totalt sett vesentlig bedre egenskaper, praktisk talt overtatt markedet fra grammofonplatene. Se compact disc.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.