Massetettheten av et stoff er massen av en mengde av stoffet delt på volumet av stoffmengden. Massetetthet kalles også densitet.

Symbolet for massetetthet er ρ (den greske bokstaven rho). Når massen er m og volumet er V, kan massetettheten uttrykkes som

           ρ = m/V

Massetetthet blir også omtalt som spesifikk vekt, men denne betegnelsen er misvisende og bør unngås. Se omtale av vekt.

SI-enheten for massetetthet er kg/m3. Avledede enheter som er mye i bruk, er kg/dm3 og g/cm3. I USA brukes også enheten pound/cubic foot (lb/ft3): 1 lb/ft3 = 16,019 kg/m3

Definisjonen av massetetthet forutsetter at stoffet er homogent. Dette er ikke alltid tilfelle; for eksempel har atmosfæren en større tetthet langs bakken enn høyere oppe. Beregnet massetetthet blir da et uttrykk for gjennomsnittlig massetetthet i det området som måles.

Spesifikk tetthet blir ofte definert som forholdet mellom massetettheten til to stoffer, og denne enheten er dermed dimensjonsløs.

Når det er snakk om væsker, blir spesifikk tetthet ofte angitt i forhold til vann, mens i sammenheng med gasser er det gjerne luft som brukes som referanse.

Massetettheten til et stoff varierer med temperatur og trykk. For faste stoffer og væsker er denne avhengigheten liten, mens for gasser er den betydelig. For eksempel vil en trykkøkning resultere i økt massetetthet. En temperaturøkning vil, med noen få unntak, medføre at materiale utvider seg, noe som gjør at tettheten avtar.

I porøse materialer og massegods, slik som sand, snø og sukker, som lagres i lukkede beholdere, må man ta hensyn til hvor mye mellomrom som er mellom massepartiklene og hva dette mellomrommet består av. Massetettheten blir da avhengig av hvor godt materialet er pakket sammen. Hva mellomrommet består av vil også ha betydning. For eksempel vil fuktig sand inneholde mer eller mindre vann mellom sandkornene, og vil dermed veie mye mer enn tørr sand, som bare har luft mellom kornene.

Tabellen nedenfor gir eksempler på massetettheten til ulike stoffer. Av alle grunnstoffer har iridium den største massetettheten, mens hydrogen har den minste.

Stoff [kg/m3]
Iridium 22 650
Gull 19320
Bly 11350
Vann, 0oC 999,87
Vann, 0.100oC 958,38
Is, (0 oC) 917,00
Luft 1,29...
Hydrogen 0,08987

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.