Morbærfamilien er en plantefamilie innen klassen tofrøbladete planter og omfatter nytteplanter som fiken, brødfrukt, jackfrukt og morbær.

Faktaboks

Beskrivelse

Familien består av trær, busker, lianer, kvelere, halvepifytter (planter som lever noe av livet som epifytt) og noen urter. Pantene har hele, spredte blad og hvit melkesaft. Blomstene er små, enkjønnede og fribladede, eller de mangler blomsterdekkblader, og de sitter tett sammen i en- eller tokjønnede blomsterstander. Frukten er en fruktstandsfrukt, altså utviklet fra fruktemnene fra mange blomster. Hos noen, som fiken, svulmer blomsterstandens akse opp og blir kjøttfull. Hos andre, som morbær, blir blomsterdekkbladene saftige og kjøttfulle. Frukten til Maclura pomifera er sannsynligvis tilpasset en utdødd fauna av store planteetere. Fikenslekten (Ficus) omfatter omkring 800 arter der hver art har sin egen pollinator-veps.

Utbredelse

Familien har omkring 40 slekter og 1200 arter og er utbredt i de fleste tropiske og varmtempererte områder på jorden. Mange er nytteplanter som dyrkes langt ut over sitt utbredelsesområde.

Systematikk

Familien hører til roseordenen og er nærmest beslektet med neslefamilien.

Bruk

Familien inneholder viktige frukttrær som fiken, morbærfiken, jakkfrukt, brødfrukt og morbær. Hvit morbær har, som vertsplante for silkespinneren, stor økonomisk betydning for silkeindustrien. Det tropisk amerikanske kutreet inneholder en søt og næringsrik melkesaft som tappes fra stammen. Treet har vært mye brukt lokalt, men blir også dyrket i flere asiatiske land for høsting av melkesaft.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

morbærfamilien
Moraceae
Artsdatabanken-ID
103205
GBIF-ID
6640

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg