Mineralstoffer inngår i bestanddelene av dyrekroppen i vekslende mengder og i vidt forskjellige forbindelser. Uavhengig av mengde er de like nødvendige. Det kan bli store forstyrrelser hvis det blir for lite av dem. For store overskudd eller for mye av ett mineralstoff i forhold til andre kan også bringe forstyrrelser.

Faktaboks

Uttale
minerˈalstoffer

For lite kalsium og fosfor i fôret fører til mangelfull forbening av skjelettet hos dyr som vokser. Blir det for lite kalsium i blodet, får dyrene tetani. Melkefeber er et eksempel på hvor fort og kraftig kalsiumunderskudd i fôret kan virke. Mangel på koksalt kan gi nedsatt vekst, underskudd på jern kan føre til reduksjon av de røde blodcellene og til nedsatt forbrenning, mangel på kobolt kan føre til sykdom, og manganmangel er påvist hos fjærfe. Unormalt lite magnesium i blodet kan føre til muskelkramper, og for lite jod kan føre til struma.

I fôringen prøver man å skaffe dyrene en velbalansert tilgang på mineralstoffer. Dyr som vokser, er drektige, melker eller verper, trenger i særlig grad disse stoffene. Høytmelkende kyr har som regel negativ mineralbalanse, fordi de har vanskeligheter med å få i seg like mye mineralstoffer som de gir fra seg i melken. Mangler ved mineralstoffinnholdet i fôret søker man å rette opp ved tilsetting av mineralfôr.

I biologi er mineralstoffer de nødvendige grunnstoffene som plantene tar opp fra jorden gjennom røttene. Se mineralnæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg