pollen (botanikk)

Pollen fra planter med vindbestøvning, som fra blant annet gress og rakletrær, er av stor betydning ved allergiske lidelser som høysnue og astma.
Pollen, or.
Lisens: CC BY SA 3.0

Pollen. Pollenkorn fra noen forskjellige planter, forstørret.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pollen er hannlige, haploide spredningsorganer hos frøplantene. Pollenets viktigste oppgave er å spre hannplantens genetiske materiale til hunnplanten.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘mel, støv’
Også kjent som
blomsterstøv

De fleste pollenkorn er mellom 1/10 og 1/100 mm store.

Pollen fra planter med vindbestøvning, som fra blant annet gress og rakletrær, er av stor betydning ved allergiske lidelser som høysnue og astma. Pollen er også viktig næring for mange bier.

Struktur

Pollen kan ha mange ulike former, og noen har overflater som for eksempel er tilpasset å skulle hekte seg til dyr for å fraktes av sted.
Av /Dartmouth College Electron Microscope Facility.

Pollencellen er ytterst omgitt av en vegg (eksinen) som beskytter mot uttørring. Denne veggen består av et av de mest motstandsdyktige stoffer som finnes i naturen (sporopollenin), noe som gjør at pollen blir oppbevart som fossiler lettere enn andre plantedeler.

Pollenveggen har porer, spalter og folder ordnet i geometriske mønstre som er karakteristiske innen enkelte familier og slekter, og det samme gjelder for ytterveggens oppbygning og ornamentering.

Mengde

Blomstring av gran og furu om våren kan gi enorme mengder pollen.

Planter med vindpollinering (vindbestøvning) produserer enorme mengder pollen, for eksempel 400 millioner hos én engsyreplante. Fra bartrær, rakletrær og gress kan det fyke som støvskyer. Hos insektbestøvere er pollenet klebet sammen og ofte sterkt ornamentert. En god del pollen inneholder stoffer som fremkaller allergiske reaksjoner (se pollenallergi).

Dannelse

Pollen dannes i pollensekkene fra pollenmorceller (mikrosporocytter) som deler seg ved reduksjonsdeling (meiose I og II). Hver mikrosporemorcelle danner en tetrade med fire mikrosporer. Mikrosporene deler seg (mitose) og danner pollen bestående av en generativ celle og en vegetativ tubecelle omgitt av en tykk ornamentert vegg.

Pollen er en umoden hannlig gametofytt. Pollen blir til en moden gametofytt når pollen spirer på arret. Den vegetative cellen vokser ut som en pollenslange og den generative cellen deler seg ved mitose og danner to spermceller.

Pollen som kunnskapskilde

Pollen kan oppbevares i tusenvis av år om de blir liggende i oksygenfritt miljø, som i myrer eller på bunnen av vann. De er en viktig kilde til informasjon om tidligere tiders vegetasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg