Presidentens frihetsmedalje
Av /Library of Congress.
Lisens: CC PDM
John Glenn
John Glenn mottar frihetsmedaljen av president Barack Obama, 2012.
Av /NASA.
Lisens: CC BY SA 2.0

Presidentens frihetsmedalje er USAs høyeste sivile utmerkelse. Den ble opprettet i 1963 av president John F. Kennedy og kan tildeles personer som har ytt «et særlig fortjenstfullt bidrag til landets sikkerhet eller nasjonale interesser, fred, samt kulturell eller annen betydningsfull offentlig eller privat innsats». Den erstattet den tidligere Medal of Freedom, som var opprettet i 1945 av president Harry S. Truman for å hedre sivile for særlig innsats under andre verdenskrig og senere krigssituasjoner der USA eller dets allierte var involvert. I 1963 ble rammene for den nye medaljen satt til også å omfatte kulturelle og andre ytelser.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Presidential Medal of Freedom

Mottakere av medaljen velges av USAs president, med bistand fra en rådgivende nemnd som ble opprettet i 1957. Medaljen kan utdeles flere ganger til samme person, og den kan også tildeles utenlandske statsborgere.

Medaljen består av en hvitemaljert, femtakket stjerne i gull, i midten prydet med en blåemaljert rund skive belagt med 13 gullstjerner (til minne om USAs 13 opprinnelige stater) i heksagram-form. Stjernen er lagt over en rødemaljert femkant og har en gullfarget ørn med utspilte vinger mellom hver av stjernens takker. Medaljen bæres rundt halsen i et blått silkebånd med hvite kanter (kvinnelige mottakere kan velge å bære medaljen i et blå, hvitkantet sløyfe på venstre bryst). En spesiell, sjelden utdelt variant er «with Distinction» (med utmerkelse), der bæreren i tillegg til halsdekorasjonen også bærer en krasjan i samme utførelse på venstre bryst, samt et blått skulderbånd holdt sammen over venstre hofte av en rosett prydet med den samme stjernespekkede skiven som medaljen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg