Sally Olsen

Faktaboks

Sally Olsen
Sally Joann Olsen
Født
10. april 1912, Bergen
Død
12. april 2006, Puerto Rico

Sally Olsen fotografert i Puerto Rico. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Sally Olsen
Av /NTB Scanpix ※.

Sally Olsen var en norskamerikansk pinsemisjonær og sosialarbeider. Hun var en sentral skikkelse innen pinsebevegelsens misjonsarbeid og arbeidet i tett kontakt med de menighetene og forsamlingene som støttet hennes arbeid.

Bakgrunn

Sally Olsen emigrerte som 17 år gammel i 1929 til USA, ble aktiv i pinsebevegelsen og arbeidet først med evangelisering og sosialt arbeid i New York. Hun tok misjonærutdanning ved bibelskolen ved Philadelphia Church i Chicago. Skolen hadde den svensk-amerikanske pinselederen Joseph Mattsson-Boze som forstander. Han var en ledende skikkelse innen amerikansk pinsebevegelse.

Etter utdanningen ble Sally ordinert til «minister»/prest for å arbeide i søndagsskolen. Som sosialarbeider og forkynner kom hun i kontakt med mange puertoricanere.

Misjonærvirksomhet

I 1952 ble hun sendt av sin menighet i Brooklyn i New York som søndagsskolemisjonær til Puerto Rico. Her etablerte hun kontakt med pastor Frank Hernandez i forsamlingen Roca De Salvacion (Frelsens klippe). Dette samarbeidet ble fundamentet for hennes senere arbeid med barn og innsatte i fengsel.

I San Juan i Puerto Rico etablerte hun barnehjemstiftelsen Rose of Sharon (Sarons Rose) i 1955 og ble engasjert evangelisk og humanitært arbeid blant innsatte i fengselet Río Piedras i San Juan. På bakgrunn av sin innsats for fanger ble hun kalt El Ángel de los Presos, på norsk «fangenes engel».

Sally Olsen fikk stor anerkjennelse for sitt arbeid og ble aktivt støttet av mange norske menigheter og forsamlinger. I Norge var arbeidet særlig knyttet til Maran Ata i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Manus, Max (1978). Sally Olsen: fångarnas ängel i Puerto Rico. Vällingby.
  • McGee, Gary B. (2010). Miracles, missions and American Pentecostalism. Maryknokk, N.Y.: Orbis Books.
  • Mentzen, Egil (1987). Jubileumsboken om Sarons Rose og Sally Olsen. Oslo: Nye Luther.
  • Nilsen, Oddvar (1984). Ut i all verden: Pinsevennenes ytre misjon i 75 år. Oslo: Filadelfiaforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg