Faktaboks

Uttale
sˈalla

Salla er en kommune i det nordøstlige Finland, i landskapet Lappland (finsk Lappi), nordøst for Kemiträsk og nær grensen til Russland. Kommunen har et landareal på 5730 kvadratkilometer, 3729 innbyggere i 2015 og er énspråklig finsk.

Polarsirkelen krysser kommunen i sør, og det høyeste punktet er Sorsatunturi, 626 meter over havet. Deler av nasjonalparkene Oulanka og Värriö ligger i Salla.

De første finske innbyggerne slo seg ned i traktene på 1730-tallet og fortrengte gradvis den samiske befolkningen, men på 1840-tallet fant man en av de få vikingeskattene som er oppdaget Finland. Tyske og engelske sølvmynter ble nedgravd omkring 1110 evt.

Arbeidsplasser finnes innen vinter- og villmarksturisme, servicenæringer og landbruk.

Under vinterkrigen 1939–1940 mellom Finland og Sovjetunionen var det voldsomme kamper her. Nesten halvparten av kommunen måtte avstås til Sovjetunionen etter 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg