Habitatødeleggelse er at leveområdet til en organisme blir endret slik at det ikke lenger egner seg til å leve i for arten.

Habitatødeleggelse fører til at mange arter får mindre leveområder (habitatreduksjon), og at leveområdene til mange dyr og planter blir delt opp (habitatfragmentering). Dette kan videre føre til tap av biologisk mangfold og utryddelse.

Den viktigste årsaken til habitatødeleggelse er at naturområder blir benyttet til menneskelige aktiviteter. På land vil for eksempel jordbruk innebære at natur omformes for å gjøre plass til dyrking av mark og beite av husdyr, og at jorden tilføres gjødsel og andre tilsetninger som kan forurense, og dermed ødelegge omkringliggende natur.

I havet kan habitater ødelegges både ved aktiviteter som tråling og oljevirksomhet og ved forurensing fra båter, industri og andre utslippskilder.

Klimaendringer bidrar også til habitatødeleggelse på land og i vann og er forventet til å føre til at arter dør ut. Isbjørnen er et eksempel på en art som er i ferd med å miste sitt naturlige leveområde som følge av habitatødeleggelse forårsaket av global oppvarming.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.