frukter (juridisk)

Frukter er i juridisk sammenheng det som en ting regelmessig kaster av seg. Det kan være noe som blir frembragt organisk, for eksempel ull av en sau eller korn på en åker, men også annen avkastning i samsvar med en naturlig utnytting av tingen etter dens økonomiske formål, for eksempel torv fra en torvmyr eller sand fra et sandtak.

Faktaboks

Etymologi

av frukt

I tillegg til slike såkalte «naturlige frukter» (fructus naturales) snakker man også om borgerlige frukter (fructus civiles). Som borgerlige frukter regnes blant annet leieinntekt av et hus eller rente av en kapital.

Den som har eiendomsretten til tingen, får normalt også eiendomsretten til fruktene. Imidlertid vil kontrakter med mer om bruksrett ofte føre til at fruktene tilfaller brukeren. Etter lov av 10. april 1969 om hendelege eigedomshøve § 15 har godtroende besitter av fremmed eiendom rett til å beholde de frukter som er fraskilt i hans brukstid.

Etter lov 28. juni 1957 om friluftslivet § 5 har allmennheten i utmark rett til å høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg