Midt-Norge, betegnelse på en region eller landsdel som i snevreste betydning utgjøres av Trøndelags-fylkene og i mer tradisjonell betydning også inkludert Nordmøre og Romsdal. I offentlig forvaltning omfatter Midt-Norge som hovedregel fylkene Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Begrepet brukes imidlertid noen ganger i en videre betydning som kan inkludere deler av Nordland (Helgeland) og Hedmark (Nord-Østerdalen), og noen ganger regnes kun Nordmøre med fra Møre og Romsdal.

Sitt historiske opphav har regionen Midt-Norge i Frostating lagdømme, Nidaros bispedømme og Trondheims hovedlen,  sistnevnte videreført i Trondhjems stiftsamt som 1804 ble delt i Nordre og Søndre Trondhjems amt, fra 1919 er navnene endret til henholdsvis Sør- og Nord-Trøndelag fylker. Fylkestingene i de to fylkene har vedtatt en sammenslåing og tar sikte på at dette kan gjennomføres fra 01.01.2018.

Innen den offentlige forvaltning brukes navnet Midt-Norge eller Region Midt med geografisk dekningsområde Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal blant annet i følgende enheter: Helse Midt-Norge (RHF), Arbeidstilsynet Midt-Norge, Skatt Midt-Norge, Statens vegvesen Region midt, Utlendingsdirektoratet, regionkontor Midt-Norge, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Midt-Norge, Kystverket Midt-Norge og Regionale forskningsfond Midt-Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.