Midt-Norge, betegnelse på en region eller landsdel som i snevreste betydning utgjøres av Trøndelags-fylkene og i mer tradisjonell betydning også inkludert Nordmøre og Romsdal. I offentlig forvaltning omfatter Midt-Norge som hovedregel fylkene Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Begrepet brukes imidlertid noen ganger i en videre betydning som kan inkludere deler av Nordland (Helgeland) og Hedmark (Nord-Østerdalen), og noen ganger regnes kun Nordmøre med fra Møre og Romsdal.

Sitt historiske opphav har regionen Midt-Norge i Frostating lagdømme, Nidaros bispedømme og Trondheims hovedlen,  sistnevnte videreført i Trondhjems stiftsamt som 1804 ble delt i Nordre og Søndre Trondhjems amt, fra 1919 er navnene endret til henholdsvis Sør- og Nord-Trøndelag fylker. Fylkestingene i de to fylkene har vedtatt en sammenslåing og tar sikte på at dette kan gjennomføres fra 01.01.2018.

Innen den offentlige forvaltning brukes navnet Midt-Norge eller Region Midt med geografisk dekningsområde Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal blant annet i følgende enheter: Helse Midt-Norge (RHF), Arbeidstilsynet Midt-Norge, Skatt Midt-Norge, Statens vegvesen Region midt, Utlendingsdirektoratet, regionkontor Midt-Norge, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Midt-Norge, Kystverket Midt-Norge og Regionale forskningsfond Midt-Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.