bartre

Artikkelstart

Bartre er en underklasse av klassen landplanter (Embryopsida). De er den største gruppa av nakenfrøete planter. Bartrea vokser som tre og busker med rikt greinet stamme, som hos enkelte arter kan bli over 100 meter høge og 3000 år gamle. Hos blant annet furu og lerk er det stor forskjell på langskudd og kortskudd.

Faktaboks

Også kjent som
bartrær nåletre nåletrær koniferer Pinidae Coniferae (dvs. "konglebærere")
Vitenskapelig navn
Pinopsida

Bartre

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stamme

Stammen består av tett ved, dannet av trakeider og helt uten kar. Den vokser i tykkelse ved celledeling og differensiering i kambiet. Bartre kan ha harpiksganger i veden, barken eller blada.

Blad

Blada er oftest nåleformede og kalles barnåler. Einer har kransstilte nåler, gran og furu spredtstilte. Hos sypressfamilien er bladene oftest skjellformete og motsatte. Hos to familier, kranstrefamilien (Araucariaceae) og podokarpfamilien (Podocarpaceae), forekommer breie, flernervete blad. Alle bartre, unntatt de som tilhører slektene lerk (Larix), gull-lerk (Pseudolarix) og urtidstre (Metasequoia) har flerårige blad. Knoppene er i kvileperioden dekket av tynne skjell, som faller av om våren.

«Blomster»

Unge frøkongler ("hunnblomster") i skuddspissene hos gran. De er oftest blodrøde, men kan også være grønne.
Hunnblomster på gran
Lisens: CC BY SA 3.0

Bartrea har mikrosporestander som kalles pollenkongler og utvikler pollenkorn. De hunnlige frøemnestandene kalles frøkongler. Begge kjønn kan finnes på samme tre (sambu), eller det kan være særskilte hann- og hunntrær (særbu). De hannlige pollenkonglene består av en rekke mikrosporeblad (eller pollenblad) som sitter langs en midtstilt akse. På undersiden av hvert mikrosporeblad sitter to til fem pollensekker som sprekker opp og slipper pollenkornene ut. De hunnlige frøemnene kan være plassert enkeltvis, som hos barlind, men hos de fleste bartrær er de samlet i frøkongler som etter befruktning (pollinering) vokser ut til modne kongler med ferdige frø.

I nyere botaniske lærebøker brukes termen blomst bare om formeringsorgan hos dekkfrøete planter, men i daglig tale blir pollenkonglene og de unge frøkonglene hos bartre også kalt hannblomster og hunnblomster.

Utbredelse og systematikk

Bartre er den eldste og største gruppen av nålevende nakenfrøete, med rundt 615 arter som deles i seks til åtte familier og omtrent 70 slekter.

De oppstod i siste del av karbon, for omtrent 300 millioner år siden, og hadde til midtre kritt, det vil si i nesten 200 millioner år, en mye større utbredelse og artsrikdom enn i dag.

I dag danner bartre store skogområder i Jordas boreale og tempererte soner og en del tropiske fjellområder. Se også barskog.

I Norge fins fire arter opprinnelige:

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bartre
Pinopsida
GBIF-ID
194

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg