temperert regnskog

De største områdene med temperert regnskog er barskogene på vestkysten av Nord-Amerika. De viktigste treartene (fra sør mot nord) er redwood, douglasgran og hemlokk. Foto fra Oregon.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Temperert regnskog er skog i områder med et temperert klima, men med konstant høy luftfuktighet som i annen regnskog. Temperert regnskog kan ha noe mindre nedbør enn tropisk regnskog, men luftfuktigheten opprettholdes fordi temperatur og fordampning er lavere. Årsnedbøren må være minst 1200 mm på våre breddegrader eller minst 2000–3000 mm lenger sør, og relativt jevnt fordelt gjennom året, slik at det er lite uttørking på sommeren. Tåke er ofte vanlig.

Faktaboks

Uttale
temperˈert regnskog

Utbredelse

Temperert regnskog dekker relativt små arealer i kystnære områder i vestkanten av kontinentene (oseanisk klima). Skogen består av bartrær (boreal regnskog eller kystbarskog), eviggrønne løvtrær eller en blanding av bar- og løvtrær. Biomassen i disse skogene kan være større enn i tropisk regnskog. De har et stort mangfold av bregner, moser og epifyttiske lav. De største områdene med temperert regnskog er barskogene på vestkysten av Nord-Amerika fra Nord-California til sørøstre Alaska; de viktigste treartene (fra sør mot nord) er redwood, douglasgran og hemlokk. Andre områder finnes i Chile, New Zealand, Tasmania (alle med sørbøk som en viktig art), Japan og Taiwan. På Asorene, Madeira og Kanariøyene finnes det laurbærskoger bestående av en blanding av eviggrønne løvtrearter med tykke, læraktige blad.

Norge

Kystgranskogen som finnes langs kysten av Trøndelag og sørlige deler av Nordland (Agdenes til Rana) regnes som de viktigste gjenværende tempererte regnskoger i Europa (store områder fantes tidligere i blant annet Skottland). Fra naturens side finnes det trolig omtrent 770 km2 kystgranskog (omtrent 1 % av Norges produktive skogareal); en mindre del er intakt. Cirka 30 arter lav finnes ikke andre steder i Europa eller har sin europeiske hovedutbredelse i dette området. Skogene er attraktive for både jord- og skogbruk, og det har i de siste årene pågått en debatt om forvaltning og vern av disse skogene. 41 km2 er vedtatt vernet per 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg