Skabb er en hudlidelse hos mange dyrearter fremkalt av de knapt synlige skabbmiddene som tilhører familien Sarcoptidae. Av disse er det tallrike arter i slektene Sarcoptes (gravemidder), Chorioptes og Psoroptes (sugemidder) som snylter hos husdyr.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘rive’

Saueskabb (Psoroptes)

Mest ondartet er saueskabb (fremkalt av Psoroptes communis ovis), som tilhører de ondartede smittsomme husdyrsykdommene. Den var tidligere meget utbredt i Norge, men er nå utryddet.

Psoroptes forekommer foruten hos sau også hos storfe (bak hornene, på krysset og haleroten). Denne midden er også årsak til øreskabb hos kanin.

«Ekte» skabb (Sarcoptes)

Andre skabbformer regnes til husdyrenes mildere smittsomme sykdommer. Av disse forekommer «ekte» skabb (fremkalt av Sarcoptes) hos hest, hund, katt, geit og svin. Den er årsak til meget sterk kløe, håravfall og skorpedannelse. Av husdyr her i landet er det særlig svin som er utsatt for lidelsen, som for øvrig er utbredt blant rødrev.

Haleskabb (Chorioptes)

Chorioptes finnes ofte som haleskabb hos hest og storfe, og som skabbmugg i kodebøyningen på bakbena hos hesten. En nærstående art, Otodectes synotis, er årsak til den sterkt kløende øreskabben hos hund, katt og rev.

Kalkben hos høns

Fotskabb eller kalkben hos høns viser seg som tykke, gråhvite, perlemorglinsende skorper på tarsen og tærne. Dette kløende belegget skyldes en midd, Cnemidocoptes mutans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg