Klasse er i biologisk systematikk en gruppe organismer som deler viktige karaktertrekk. Systematikken gjelder for alt liv og er delt i nivåer. Systematikken viser hvordan levende organismer (som dyr og planter) har slektskap med hverandre.

Faktaboks

Etymologi
latin classis

Noen ulike klasser er pattedyr, fugler, insekter, snegler og blekkspruter.

Klasser samler beslektede ordener. Beslektede klasser samles videre i rekker. Pattedyr er for eksempel en klasse i rekke ryggstrengdyr.

Systematikk

  • Den grunnleggende systematiske enheten i biologien er art (species).
  • Beslektede arter samles i slekter (genus).
  • Beslektede slekter samles i familier (familia).
  • Beslektede familier samles i ordener (ordo).
  • Beslektede ordener samles i klasser (classis).
  • Beslektede klasser samles i rekker (phylum).
  • Beslektede rekker samles så i riker (regnum).
  • Beslektede riker samles i domener (superregnum).

Systematikken viser hvilke levende organismer (som dyr og planter) som har slektskap med hverandre. Når to ordener, som tifotkreps og halekreps, begge hører til klassen storkreps, så betyr det at de har slektskap med hverandre.

Det er eksperter i biologisk systematikk som fastsetter om noe er en orden. Siden det ikke finnes helt klare regler for hva som skal til for at noe blir en orden, så er dette noe forskerne diskuterer.

Det varierer også hvor mange nivåer som brukes. For eksempel kan klasser samles i overklasser. En klasse kan også deles i underklasser.

Systematikken gjelder for alt liv og er felles for de ulike grenene av biologifaget, som botanikk (vitenskapen om plantene), zoologi (vitenskapen om dyrene) og mykologi (vitenskapen om sopp).

Eksempel

I oppføringer av systematikk, skrives gjerne det største nivået først.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg