Pelsdyrgård på Eina i Innlandet, 2010. Gullrev, en fargevariant av arten rødrev. Av /NTB. Begrenset gjenbruk

rev (oppdrett)

Blårev (variant av arten fjellrev) i bur på Dal forsøksgård, Asker, i 1991.
Blårev
Av /NTB.
Sølvrever (variant av arten rødrev) på en pelsdyrgård på Eina i Innlandet, desember 2010.
Sølvrev
Av /NTB.

Artikkelstart

Rever har blitt holdt i pelsdyroppdrett siden andre halvdel av 1800-tallet, først i Nord-Amerika. I Norge startet pelsdyroppdrett tidlig på 1900-tallet. I 2019 vedtok Stortinget at denne virksomheten skulle avvikles fram mot 2025.

Det er ulike varianter av de to artene rødrev og fjellrev som holdes som pelsdyr. Revene som holdes på pelsdyrgårder omtales gjerne som sølvrev og blårev. Sølvrev er en fargevariant av rødrev, og blårev er en fargevariant av fjellrev. Det holdes også en rekke andre fargevarianter av de to reveartene.

Pelsfarge, pelskvalitetkvalitet og andre egenskaper hos revene som holdes i pelsdyropprett er utviklet gjennom avl. Av skinnegenskaper man ønsker å forbedre gjennom avlsarbeidet er skinnstørrelse, pelsens tetthet, hårkvalitet og tekstur, lyshetsgrad og renhet av fargen.

Det første sølvrevparet i Europa ble importert til Norge i 1914. Platinarev er en kjent norsk mutant av sølvreven. Sølvreven har grovere og lengre pels enn blåreven, som har middels fin og middels lang pels.

Interessen for de ulike typene svinger med moten og markedet. I 2004 ble det produsert ca. 400 000 reveskinn i Norge. Blårev hadde ca. 70 % av markedet, sølvrev ca. 20 %, resten var fordelt på artskrysninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg