ryggstrengdyr

Artikkelstart

Ryggstrengdyr, dyrerekke som har en chorda dorsalis (korda eller ryggstreng) på et eller annet stadium i sin utvikling.

Faktaboks

Også kjent som
kordadyrChordata

Ryggstrengdyrene er den siste i rekken av en lang utvikling av dyreriket. Bilaterale dyr delte seg tidlig i to hovedgrener, nemlig protostomia og deuterostomia. Til de deuterostome dyrene hører bl.a. pigghuder, hemichordater, pilormer og ryggstrengdyr.

Ryggstrengdyr skiller seg fra alle andre dyr i fire grunnleggende felles bygningstrekk:

1) et sentralnervesystem på dyrets ryggside, utviklet som en sammenhengende rørformet streng, nevralrøret, som blir til ryggmargen. Den kan være utvidet til en hjerne i fremre ende.

2) under nevralrøret ligger fosterets akseskjelett, ryggstrengen (chorda dorsalis). Hos de fleste virveldyr utvilkles også virvler av brusk eller beinstruktur.

3) under ryggstrengen ligger fordøyelseskanalen, dens forreste del utformet som en såkalt gjelletarm, som er et åndedrettsorgan hos vannlevende dyr. Hos landlevende dyr sees gjellespalter bare på fosterstadiet, og har ingen funksjon.

4) det store, som oftest pulserende blodkaret, hjertet, ligger på dyrets bukside. Systemet er lukket hos de fleste ryggstrengdyr. I motsetning til ryggstrengdyrene ligger hjertet på ryggsden hos virvelløse dyr.

Ryggstrengdyrene omfatter kappedyr, lansettfisker og virveldyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg