revejakt

Revejakt blir gjerne betraktet som en typisk britisk tradisjon, men jakt med hundekobbel foregår i flere deler av verden, spesielt i områder med britisk innvandring eller tidligere kolonier.
Av /Scanpix.
Revejakt med hundekobbel er forbudt i England. Likevel samles jegere med hester for å løpe med sine hunder i skog og på jorder. De holder hundenes instinkter i form til revejakt, siden de håper forbudet vil forsvinne.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Revejakt, jakt på rødrev.

Revejakt blir gjerne betraktet som en typisk britisk tradisjon, men jakt med hundekobbel foregår i flere deler av verden, spesielt i områder med britisk innvandring eller tidligere kolonier. Søreuropeerne har også en tradisjon for slik jakt, og jakt med hundekobbel er per 2006 fremdeles tillatt i Portugal, Italia og Frankrike. Også Irland har en aktiv og levedyktig revejakttradisjon.

Klassisk engelsk revejakt

Kong Edward 1 skal ha hatt et kongelig revehundkobbel, men den første godt dokumenterte revejakten fant sted i Norfolk i 1534. Storbritannias eldste jaktlag (hunt) for revejakt, the Bilsdale in Yorkshire, ble stiftet i 1670-årene av den andre hertugen av Buckingham.

I klassisk engelsk revejakt jages reven av et kobbel løse, halsende hunder, som følges av en jaktleder (Master/Huntsman) og assistenter (Whippers-inn) og vanligvis en gruppe jaktdeltakere (followers) til hest eller til fots. Selve jakten innledes ved at hundefører leder hundene til et område i terrenget der reven sannsynligvis finnes.

Den vanligste hunderasen som brukes er den engelske foxhound, men harrier og ulike terriere brukes også. Når hundene får ferten av og tar opp jakten på reven, følger de ridende jaktdeltakerne etter det halsende hundekobbelet i terrenget. Alle hesteraser kan i prinsippet brukes under revejakt, men en spesiell type kalt «hunter» har blitt avlet frem for formålet. Jakten avsluttes ved at hundene enten taper reven, reven går i hi eller hundene innhenter og dreper reven. Hvis reven går i hi, blir den i noen tilfeller gravd ut, hvis landeieren har bedt om dette. Det er ikke anledning til å støkke reven ut for å bli jaget av hundene på nytt.

Revejakt i Wales arter seg noe annerledes, da hundekobbelet i større grad blir brukt for å jage reven mot ventende skyttere, som beveger seg til fots i terrenget.

Det finnes om lag 200 registrerte jakthundkobbel for revejakt i England og Wales, og de fleste av disse er organisert i the Masters of Foxhounds Association. Jakten med de registrerte koblene startet i august/september og pågikk til mars/april, avhengig av lokale forhold som avlinger og husdyrhold.

Forbud mot klassisk engelsk revejakt

Etter mange års kamp mot revejakten i Storbritannia ble det i 2002 vedtatt forbud mot revejakt i Skottland. I 2005 ble det vedtatt et generelt forbud mot bruk av hundekobbel på jakt i England og Wales (the Hunting Act 2004), og dermed også mot engelsk revejakt i sin klassiske form.

Norsk revejakt

Jakten på norsk rødrev foregår i tiden 15. juli–15. april, og drives over hele landet, blant annet på grunn av skinnet.

Rødrevbestanden gikk dramatisk ned da reveskabben herjet som verst. Frem til 1970-årene ble det skutt mer enn 50 000 rev årlig, mens fellingstallet de senere årene har vært under 20 000.

Jakten foregår vesentlig som gluggjakt hvor det skytes på åte og med drivende hund. Rev kan fanges med revebås og åtesaks.

Den andre norske revearten, fjellreven, er totalfredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg