Frosk (foto, vanlig frosk)

Frosker. Vanlig frosk, Rana temporaria. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Buttsnutefrosk, utvikling
Når rumpetrollene utvikles til fullvoksne amfibier, dannes først bakben, så forben, samtidig reduseres gjellene, lungene utvikles, og til slutt forsvinner halen.
Frosker (tegninger, formering)

Frosker, formering. Hunnen legger egg i vann, der de befruktes av spermier (sp) fra hannen. De nyklekte ungene, rumpetrollene, har gjeller og er svært ulike foreldrene. Først et par måneder etter klekking krabber småfroskene på land.

Av /Store norske leksikon ※.

Ekte frosker, Ranidae, er en familie i ordenen haleløse amfibier, Anura. Ekte frosker er utbredt over hele verden, unntatt det sørlige Sør-Amerika, Australia og New Zealand, samt store ørkener og polare områder.

Faktaboks

Den viktigste slekten er Rana, med 104 arter.

Beskrivelse og levevis

Ekte frosker varierer i kroppslengde fra 2–3 til cirka 30 centimeter. Alle ekte frosker har kraftige bakben, springben, som de bruker når de hopper. Forbeina er korte. Mellom tærne har de svømmehud. Huden er glatt og slimet. De har små tenner, bare i overkjeven. Tungen er festet forrest i munnen. Hannen har en stor knute på forbeinets innerste finger. I paringstiden er denne spesielt godt utviklet. Den bidrar til et bedre grep om hunnen under paringen.

Eggene legges i vann i store geléaktige klumper og utvikler seg til frittsvømmende rumpetroll.

Ekte frosker lever hovedsakelig av insekter, ormer, snegler med mer. Rumpetrollene til de nordiske artene lever av alger og annet plantemateriale i vannet.

Systematikk

Det finnes 413 arter av ekte frosker, fordelt på 26 slekter. Tre arter forekommer i Norge:

  • Buttsnutefrosk, Rana temporaria, har den videste utbredelse av alle amfibier i Norge. Den finnes over nesten hele landet til Nordkapp.
  • Spissnutefrosk, Rana arvalis, forekommer i Norge i lavlandet i sør og sørøst. Spissnutefrosken er svært lik buttsnutefrosken, og det er lett å forveksle artene.
  • Damfrosk, Pelophylax lessonae, er påvist i Aust-Agder.

Ellers er det kjent en rekke andre froskearter både i Europa, Asia, Afrika og Amerika. Hybridfrosk eller spiselig frosk, er utbredt over hele Mellom-Europa. Springfrosk, Rana dalmatina, har vid utbredelse over Europa og Asia. Goliatfrosk, Conraua goliath, som blir om lag 30 centimeter lang, er kjent fra Afrika. En nesten like stor art, oksefrosk, Rana catesbeiana, er kjent fra Nord-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

ekte frosker
Ranidae
Artsdatabanken-ID
1573
GBIF-ID
6746

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg