Ekte frosker er en familie i ordenen haleløse padder, Anura. Ekte frosker er utbredt over hele verden, unntatt det sørlige Sør-Amerika, Australia og New Zealand, samt store ørkener og polare områder.

Den viktigste slekten er Rana, med over 250 arter som varierer i kroppslengde fra 2–3 til cirka 30 centimeter. Alle ekte frosker har kraftige bakben, springben, med svømmehud, korte forben, glatt, slimet hud med enkelte vorter, kjertler, på ryggsiden, små tenner bare i overkjeven, og baktil todelt tunge, festet forrest i munnen.

Ekte frosker lever hovedsakelig av insekter, ormer, snegler med mer. På forbenets innerste finger har hannen en stor knute, som i paringstiden er sterkt forhornet. Denne bidrar til et bedre grep om hunnen under paringen. Eggene legges i vann i store geléaktige klumper.

Det finnes nærmere 700 arter av ekte frosker, fordelt på bortimot 50 slekter. Tre arter forekommer i Norge:

  • Vanlig frosk, Rana temporaria, nå kalt buttsnutefrosk, har den videste utbredelse av alle amfibier i Norge. Den finnes over nesten hele landet til Nordkapp.
  • Spissnutefrosk, Rana arvalis, forekommer i Norge i lavlandet i sør og sørøst. Spissnutefrosken er svært lik buttsnutefrosken, og det er lett å forveksle artene.
  • Damfrosk, Rana lessonae, er påvist i Aust-Agder.

Ellers er det kjent en rekke andre froskearter både i Europa, Asia, Afrika og Amerika. Hybridfrosk eller spiselig frosk, er utbredt over hele Mellom-Europa. Springfrosk, Rana dalmatina, har vid utbredelse over Europa og Asia. Goliatfrosk, Conraua goliath, som blir om lag 30 centimeter lang, er kjent fra Afrika. En nesten like stor art, oksefrosk, Rana catesbeiana, er kjent fra Nord-Amerika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.