ekte frosker

Frosker, formering. Hunnen legger egg i vann, der de befruktes av spermier (sp) fra hannen. De nyklekte ungene, rumpetrollene, har gjeller og er svært ulike foreldrene. Først et par måneder etter klekking krabber småfroskene på land.

Frosker (tegninger, formering) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Frosker. Vanlig frosk, Rana temporaria. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Frosk (foto, vanlig frosk) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Ekte frosker er en familie i ordenen haleløse padder, Anura. Ekte frosker er utbredt over hele verden, unntatt det sørlige Sør-Amerika, Australia og New Zealand, samt store ørkener og polare områder.

Faktaboks

Etymologi
Også kjent som
Ranidae

Den viktigste slekten er Rana, med over 250 arter som varierer i kroppslengde fra 2–3 til cirka 30 centimeter. Alle ekte frosker har kraftige bakben, springben, med svømmehud, korte forben, glatt, slimet hud med enkelte vorter, kjertler, på ryggsiden, små tenner bare i overkjeven, og baktil todelt tunge, festet forrest i munnen.

Ekte frosker lever hovedsakelig av insekter, ormer, snegler med mer. På forbenets innerste finger har hannen en stor knute, som i paringstiden er sterkt forhornet. Denne bidrar til et bedre grep om hunnen under paringen. Eggene legges i vann i store geléaktige klumper.

Systematikk

Det finnes nærmere 700 arter av ekte frosker, fordelt på bortimot 50 slekter. Tre arter forekommer i Norge:

  • Vanlig frosk, Rana temporaria, nå kalt buttsnutefrosk, har den videste utbredelse av alle amfibier i Norge. Den finnes over nesten hele landet til Nordkapp.
  • Spissnutefrosk, Rana arvalis, forekommer i Norge i lavlandet i sør og sørøst. Spissnutefrosken er svært lik buttsnutefrosken, og det er lett å forveksle artene.
  • Damfrosk, Rana lessonae, er påvist i Aust-Agder.

Ellers er det kjent en rekke andre froskearter både i Europa, Asia, Afrika og Amerika. Hybridfrosk eller spiselig frosk, er utbredt over hele Mellom-Europa. Springfrosk, Rana dalmatina, har vid utbredelse over Europa og Asia. Goliatfrosk, Conraua goliath, som blir om lag 30 centimeter lang, er kjent fra Afrika. En nesten like stor art, oksefrosk, Rana catesbeiana, er kjent fra Nord-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg