nisje (biologi)

Artikkelstart

Nisje er innenfor økologi den rollen som en art har i naturen, og hvordan arten passer inn blant andre arter i økosystemet. En arts nisje består blant annet av hvor den lever, hva den spiser, hvilke temperaturer den tåler, hvor mye lys og vann den trenger, hvilke mineraler den trenger og liknende.

Faktaboks

Uttale
nˈisje
Etymologi
av fransk ‘bygge rede’

Brede og smale nisjer

Noen arter har brede økologiske nisjer og kan eksistere under mange forhold, andre er spesialister med smale nisjer. For eksempel har kråka en bred nisje og kan leve i mange ulike områder med forskjellig habitat, temperatur og mattilgang, mens den smale nisjen til rødmøkkmose gjør at den vokser nesten utelukkende på avføring fra elg. I praksis er det nærmest umulig å beskrive en arts nisje fullstendig siden det er så mange faktorer som inngår.

Fundamental og realisert nisje

Man skiller mellom fundamental og realisert nisje. En arts fundamentale nisje er alle miljøfaktorene som lar arten overleve og reprodusere seg og alle ressursene den kan utnytte. Den realiserte nisjen er den delen av den fundamentale nisjen som arten faktisk utnytter. Den realiserte nisjen er vanligvis snevrere enn den fundamentale fordi arter blir ekskludert fra deler av sin fundamentale nisje av én eller flere konkurrerende arter.

Derimot kan arter med overlappende (men ikke helt like) fundamentale nisjer sameksistere gjennom å anta ulike realiserte nisjer. For eksempel kan furu stort sett trives overalt der gran trives (deres fundamentale nisjer overlapper), men fordi gran er mer konkurransesterk, er furuas realiserte nisje de ekstra tørre og fuktige habitatene der gran ikke trives.

Konkurranse

To arter som har nøyaktig samme økologiske nisje vil konkurrere. De kan ifølge Gauses regel ikke sameksistere på en stabil måte. Det vil si at før eller siden vil den ene arten utkonkurrere den andre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg