Midgardsormen blir fisket med et oksehode på et anker. Fortelling fra Hymeskvadet framstilt i det islandske manuskriptet AM 738 4to fra 1700-tallet.

Midgardsormen av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Norrøn mytologi, fortellinger om den nordiske gudeverden i gammel norsk og islandsk diktning (edda- og skaldedikt) og i gammelislandsk prosa (særlig Snorre Sturlasons Edda og Ynglingesaga i Heimskringla).

Vi hører om to slags guder av høyeste rang, æser og vaner.

Odin er den øverste av gudene, far til Tor, Ty, Balder, Hod, Heimdall, Brage og Vidar. Andre æser er Ull og Høne. Av gudinnene, åsynjene, er Frigg, Odins hustru, den viktigste.

Vanene, Njord, Frøy og Frøya, er først og fremst fruktbarhetsguddommer.

En stor rolle spiller også guddommer av lavere rang, alver, dverger og ikke minst jotner, berg-riser og troll. Særlig må nevnes den listige Loke, en jotun som ferdes blant gudene. Viktige er også uhyrer som Fenresulven og Midgardsormen og dødsgudinnen Hel.

Noen av mytene, for eksempel om Odin og Tor, må ha vært kjent over hele det nordiske området, noe man kan slutte av bilder innhugd i stein både i Øst-Skandinavia og på De britiske øyer. Mytene ble samlet i moderne tid av P. A. Munch i Norrøne gude- og heltesagn.

  • Enoksen, Lars Magnar: Norrøne guder og myter, 2008, isbn 978-82-516-2515-9, Finn boken
  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi : tro og myter i vikingtiden, 1970, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. mai 2009 svarte Knut Lunde

I følge den ikke så tilgjengelige Skáldskaparmál i Snorres Edda er Heimdall omtalt som Odins sønn. Dette er en av de viktigste kildene til norrøn mytologi.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.