Yggdrasil, The Mundane Tree
Midgard og Yggdrasil slik den danske grafikeren Oluf Olufsen Bagge forestilte seg det i en illustrasjon i en engelsk oversettelse av Snorres Edda i Northern Antiquities, 1847.
Av .

Midgard er i den norrøne mytologien den delen av verden hvor menneskene bor. Midgard ligger midt mellom æsenes (gudene) og jotnenes verdener, og navnet betyr inngjerdet eller beskyttet område i midten.

Faktaboks

Etymologi

Oldnorsk garðr, gjerde, innhegning, jordstykke, gårdsrom, befestet sted.

Også kjent som
Norrønt Miðgarðr

Snorre beskriver i Gylvaginning at jorden er rund og inndelt i tre verdener som ligger utenfor hverandre skilt ved hav, høye fjell og elver. I midten vokser verdenstreet Yggdrasil som brer sine grener over hele verden. I sentrum av Midgard ligger Åsgard, hvor æser og vaner holder til. Æsenes og menneskenes verden er forbundet med en bru kalt Bifrost, som består av skjelvende lys og farger. Langs ytterkanten av Midgard ligger et dypt hav, og rundt det ligger Midgardsormen som biter seg selv i halen og bidrar til å holde verden sammen. På andre siden av havet ligger Utgard, hvor jotnene og kaosmaktene bor og er en konstant trussel mot mennesker og æser.

Fortellinger

Midgard blir til

I følge Snorres Gylvaginning blir Midgard skapt av Bors sønner Odin, Høne og Lodur. I diktet Voluspå omtales Bors sønner som Odin, Vile og Ve. De tre brødrene dreper ur-jotnen Yme og skaper verden av kroppen hans: Kjøttet blir til jord, knokler og tenner til fjell og steiner, blod og svette blir til hav og vann, og håret blir til skog. Av skallen skaper de himmelhvelvingen, og hjernen setter brødrene på himmelen som skyer. Av Ymes øyebryn lager de en mur rundt Midgard som beskyttelse mot jotner og kaosmakter.

Midgard ved ragnarok

I følge den norrøne mytologien vil ragnarok uunngåelig komme. I Voluspå forteller Volven hvordan verden vil gå under i et flammehav, men etter ragnarok skal det i følge diktet oppstå en ny, grønn og vakker verden. Noen av æsene og to mennesker kaldt Liv og Livtrase overlever, og æser og menneskers liv tar til på nytt i en ny verden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andrèn, Anders (red.) 2004. Ordning mot kaos. Studier an nordisk förkristen kosmologi, Vägar til Midgard 4, Lund.
  • Lind Idar, 2007. Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo . ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Anne Holtsmark 1981.
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro 2005. Norrøn religion : myter, riter, samfunn, , isbn 82-530-2607-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg