Tor er en av æsene i norrøn mytologi, og kanskje den mest kjente. Han er guden for naturkrefter, særlig torden, for styrke og fruktbarhet.

Ifølge mytologien har Tor et ukontrollert temperament, er umåtelig sterk og har alltid med seg hammeren sin, Mjølner. Mange av fortellingene i norrøn mytologi handler om at Tor redder æsene ut av kniper og beskytter dem mot jotnene.

Tor er sønn av Odin og Jord. Han er gift med Siv, og sammen med henne har han sønnen Mode, som betyr mot og sinne, og datteren Trud, som betyr styrke. Med jotunkvinnen Jarnsaksa har han sønnen Magne, som betyr kraft. Tor bor i hallen BilskirneTrudvang. To menneskebarn er tjenere hos Tor, søskenparet Tjalve og Roskva.

I mytene kjører Tor ofte over himmelen i en vogn som er trukket av geitebukkene Tanngnjost og Tanngrisne. Bukkene kan slaktes og spises, men blir levende når beina legges i skinnet. Tor kalles også Ake-Tor fordi han så ofte kjører i vognen. Når Tor kjører over himmelen oppstår det Torden.

Tor er uadskillelig fra hammeren Mjølner, også kalt Mjolne, som ble smidd av dvergene. Med hammeren knuser Tor jotner og troll. Tor treffer alltid det han sikter på når han kaster hammeren, og den kommer alltid tilbake til han. Når Tor slår med hammeren oppstår det lyn. For å kunne holde Mjølner har Tor jernhansker og han har et belte kalt Megingjord, som gjør han enda sterkere.

Tor er sentral i mange av de kjente mytene i norrøn mytologi. Oftest dreier temaet seg om Tors kamp mot jotnene.Blant annet hører vi om han i eddadiktet Trymskvadet hvor han kler seg ut som Frøya, for å hente igjen Mjølner fra jotnen Trym. I Snorres Edda fortelles det om Tors ferd til Utgard og møte med Utgards-Loke, og i Hymeskvadet får han Midgardsormen på fiskekroken, men blir hindret i å dra inn fangsten av Jotnen Hyme. Når ragnarok kommer skal Tor og Midgardsormen møtes igjen og drepe hverandre.

Tor var en populær gud og ble mye dyrket, både i Skandinavia men også i det store området hvor vikingene reiste og bosatte seg ferdes og tok med seg sin tro og ritualer. Tor nevnes på runesteiner, og navnet inngår i en mengde stedsnavn og personnavn. I dag finner vi spor etter Tors fremtredende plass i den norrøne mytologien i navnet på ukedagen torsdag.

Den sterke og litt korttenkte Tor som løser problemer med rå styrke framfor kløkt har vært dyrket i vikingtiden. Men også i dag fascinerer Tor og han er mye brukt i underholdning og populærkultur hvor vi møter en gammel gud i ny drakt.

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007.ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave
  • Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005, isbn 82-530-2607-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.