I norrøn mytologi er Tor Odin og Jords sønn. Hans hustru heter Siv, og med henne har han sønnen Mode og datteren Trud. Med jotunkvinnen Jarnsaksa har han sønnen Magne. Han bor i hallen Bilskirne Trudvang.

Tor er mest kjent som tordengud. I myten kjører han med bukkene Tanngnjost og Tanngrisne over himmelen så tordenen skraller. Som tordengud er han også regnets og fruktbarhetens gud. Tor er umåtelig sterk, og med hammeren Mjolne (Mjøllner) knuser han jotner og troll. I eddadiktet Trymskvadet henter han, forkledd som Frøya, sin hammer igjen fra jotnen Trym, i Hymeskvadet får han Midgardsormen på fiskekroken. Snorres Edda forteller om hans ferd til Utgard.

I nordiske land ble Tor mye dyrket i sen hedensk tid. I Uppsala var hans bilde det midterste av de tre gudebilder i svearnes store hov; det var hellige steder viet ham i Dublin og i Kiev. Tor nevnes på runesteiner, og navnet inngår i en mengde stedsnavn og personnavn, noe som er et vitnesbyrd om hans fremtredende plass i folkets forestillingsliv.

Tor sidestilles i dagnavnet torsdag med romernes Jupiter (latin Jovis dies, fransk jeudi).

  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005, isbn 82-530-2607-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.