Hov er en bygning som ble benyttet til bruk for norrøn gudsdyrking i vikingtiden. Hov nevnes ofte sammen med horg, som er et annet ord for et norrønt kultsted. Det er usikker om hvorvidt hovene utelukkende ble benyttet til kultisk bruk, eller om de også ble benyttet til andre formål.

Faktaboks

Uttale

håːv

Etymologi
norrønt hof, egentlig ‘gård’; jamfør hoff

Hov i sagalitteraturen

I sagalitteraturen skildres hov og gudsdyrking relativt detaljert, men disse kildene er skrevet etter at kristendommen hadde gjort sitt inntog, og forfatterne var påvirket av kristen tenkemåten. Likevel var de kjent med norrøn tradisjon og historie, og skildringene i sagalitteraturen kan gi verdifull kunnskap om hovene.

Hov i stedsnavn

At ordet hov har hatt sammenheng med gudsdyrking, får støtte av at det i Norge 22 ganger finnes som andre sammensetningsledd i stedsnavn der første ledd er et gudsnavn, for eksempel Torshov og Norderhov, som kommer fra det gammelnorske ordet Njarðarhof, og at disse stedene er eller ligger nær gamle kirkesteder.

Det usammensatte ordet hov er svært vanlig som gårdsnavn både i Norge og Sverige, som Hov, Hof, Hoff og Hove.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg