Ragnarok er i norrøn mytologi navnet på æsenes, menneskenes og verdens undergang. De norrøne mytene forteller om en en voldsom krig hvor æser og jotner tilintetgjør hverandre og verden går under. Samtidig er også ragnarok starten på en ny verden hvor alt liv tar til på nytt.

Æsene vet at ragnarok vil komme og Balders død er ett av de første tegnene på tiden snart er inne. Blant menneskene i Midgard starter ragnarok med tre år med ondskap, vold og ufred hvor bror slåss mot bror og fedre mot sønner. Etter det kommer den lange og kalde Fimbulvinteren som varer i tre sammenhengende år.

Verdenstreet Yggdrasil skjelver når striden starter og jorden vil skjelve slik at Loke og Fenrisulven kommer løs, Midgardsormen kryper opp fra havet og skipet Naglfar løsnes fra fortøyningene og bringer jotner og Loke til kampen. Ildjotnen Surt kommer ridende fra Muspelheim og ødelegger Bifrost, og Heimdall kaller æsene til kamp ved å blåse i Gjallarhornet.

I følge myten skal kampen skje på sletten Vigrid og alle gode og onde makter samles her. Gamle fiender skal ha det siste oppgjøret; Odin slukes av Fenrisulven og Vidar hevner sin far og stikker sverdet i ulvens gap. Tor dreper Midgardsormen, men dør selv av giften som ormen spyr over ham. Heimdall og Loke dreper hverandre og ulvene Skoll og Hate sluker Sol og Måne. Frøy kjemper mot jotnen Surt og dør. Til sist ødelegger Surt verden med ild.

Ragnarok er verdens ende, men også starten på en ny tid. Etter at Surt har brent verden vil en ny grønn jord stige opp fra havet, og en ny generasjon av guder og mennesker skal komme.

Av æsene overlever Balder, Hod og Høne sammen med de to sønnene til Odin, Vidar og Våle, og Tors sønner Magne og Mode. De samler seg på Idavollen hvor de finner de gamle æsenes spillebrikker av gull. De setter på ny opp spillet i gresset.

Et menneskepar, Liv og Livtrase, har overlevd ragnarok ved å gjemme seg og spise morgendugg. Fra dem skal det komme en ny menneskeslekt.

Tanken om et ragnarok hvor verden skal forgå, spiller en stor rolle i norrøn mytologisk diktning og vi finner større og mindre hentydninger til ragnarok flere steder. Klarest og mest samlet er motivet i eddadiktene Voluspå og Vavtrudnesmål, gjenfortalt i Snorres Edda. I Voluspå forteller en volve alt som har skjedd og det som vil skje. I Vavtrudnesmål konkurrerer Odin og den vise jotnen Vavtrudne om hvem som vet mest om verden og dens begynnelse og slutt.

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007.ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005, isbn 82-530-2607-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. september 2017 svarte Mari Paus

Hei! Var det noe spesielt du ikke fant svar på i artikkelen? Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.