Frøya, norrøn kjærlighets- og fruktbarhetsgudinne, Njords datter og Frøys søster. De er vaner. Hun var gift med Od og hadde døtrene Hnoss ('smykke') og Gersemi ('klenodie') med ham.

Frøya var opprinnelig en parallell til Frigg, men synes å ha tatt Friggs plass i gudedyrkelsen. Hun har tilholdssted i Folkvang, i hallen Sessrumne ('rik på seter'). Frøya eier en fjærham og smykket Brisingamen, som Loke stjeler og Heimdall vinner tilbake. Kjerra hennes blir trukket av en flokk med katter.

Frøya er nært knyttet til Odin og deler valen (de som dør på slagmarken) med ham. Halvparten av dem velges av Frøya, resten kommer til Odin i Valhall. Hun er den vakreste og mest ettertraktede av gudinnene, og i mytene om kampen mellom jotnene og gudene er det et av jotnenes mål å få tak i Frøya. Jotunkongen Trym vil ha henne mot å utlevere Tors stjålne hammer, og jotnen som bygger gudeborgen Åsgard skulle ha Frøya i lønn. Hun blir beskyldt for løsaktighet av Loke, som påstår at hun har hatt erotisk omgang med alle æser og alver, også sin egen bror, Frøy. Da hennes mann Od forlater henne, vandrer hun etter ham og gråter gulltårer.

Frøya har mange tilnavn: Mardoll, Menglod ('den smykkeglade'), Gjevn, Syr, Horn og andre, noe som vitner om hennes popularitet.

  • Bæksted, Anders: Nordiske guder og helter, 2002, isbn 82-525-4317-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.