Yggdrasil er i norrøn mytologi navnet på verdenstreet, sannsynligvis en ask som når over himmelen og brer sine grener ut over hele verden. Yggdrasil er alltid grønn, og fra den kommer dugg som drypper ned på jorden.

Det bor mange dyr i Yggdrasil. I toppen sitter lysmaktens ørn, og ved treets røtter ligger mørkemaktens Nidhogg, som er en orm eller drage. Et ekorn, Ratatosk, løper opp og ned på treets stamme og formidler ukvemsord og forbannelser mellom ørnen og Nidhogg, som ligger i strid med hverandre. Yggdrasil rommer også fire hjorter og en geit (Heidrun). Før Ragnarok skjelver Yggdrasil og går visstnok under i verdensbrannen.

Yggdrasil har tre røtter, som strekker seg langt ned under jorden. Den ene strekker seg mot æsenes land. Under denne roten finnes Urdarbrønnen, som nornene øser vann fra opp over treet, slik at det skal holde seg friskt. Her, i ly av treet, holder gudene ting. Den andre roten er hos rimtussene. Under den er den vise jotnen Mimes brønn. Den tredje roten, som er hardt angrepet av Nidhogg, strekker seg mot Nivlheim. Under den er brønnen Hvergelme.

Navnet Yggdrasil kommer av norrønt Ygg, 'den fryktinngytende(s)', som er en av betegnelsene på Odin, og drasill, 'hest' eller 'galge'. Muligens har navnet sammenheng med at Odin en gang hengte seg i treet, som en offerhandling for å få makt over runene og deres kunnskaper. Fortellingen finnes i Håvamål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.