Loke regnes som en av æsene i norrøn mytologi. Selv om han er av av jotunætt er han tatt opp blant æsene, og han er fosterbror til Odin. Loke er vakker og spøkefull, men han er og svikefull og ond. Han skaper stadig problemer for æsene, men han hjelper dem også ofte ut av vanskeligheter.

Loke beskrives gjerne som en tricster, en «luring». Han er uforutsigbar og løgnaktig, men kan og være hjelpsom. Han gjør seg ofte både frivillig og ufrivillig til narr. Loke har spesiell forbindelse til ild og smedkunst.

Loke er en hamskifter og kan ta ulike former som for eksempel en gammel trolkjerring, Tokk, som ikke vil gråte for å få Balder ut av dødsriket, til en laks når han gjemmer seg for æsene i en elv, eller en forførerisk hoppe som distraherer hingsten Svadilfare under byggingen av en mur rundt Åsgård.

Loke har flere navn, han blir også kallet Kvedrung og Loft. Loke er sønn av jotnene Fårbaute og Lauvøy. Han er gift med Sigyn og sammen har de sønnen Narve. Loke har også sønnen Våle, noen ganger kalt Nare. Med gygra Angerboda har han de tre svært spesielle barna Fenrisulven, Midgardsormen og Hel.

Æsene har bundet Loke i hulen og Sigyn beskytter han mot Ormegiften. Maleri av Mårten Eskil Winge (1825-1896).

Loke og Sigyn av Mårten Eskil Winge (1825-1896). Falt i det fri (Public domain)

Loke er ofte ofte nevn i ulike myter. Mange ganger er han Tors eller Odins følgesvenn på deres reiser. Han hjelper dem ut av vanskeligheter, men kan også være svikefull eller ond, som når han forårsaker Balders død.

Loke har et par sko som gjør at han kan løpe i lufta og på vann. I følge Gylvaginning lagde Loke det første fiskegarnet, men garnet gav også æsene ideen til hvordan de skulle fange han.

Etter å forårsaket Balders død blir Loke utstøtt og flykter, men æsene fanger han og binder han fast i en hule i Jotunheimen. Over Loke legger æsene en orm som spytter gift ned på han. Hver gang giften treffer, skjelver Loke i smerte så jorden skjelver. Sigyn elsker sin mann så høyt at hun står i hulen og hindrer giften i å dryppe på Loke ved å samler den i en skål. Når hun må tømme skålen treffer giften Loke og da oppstår det jordskjelv. Slik står Loke bundet og kommer ikke løs før Ragnarok.

Mange av mytene hvor Loke er med beskriver hvordan han bidrar til at verden skal gå under og ragnarok kommer. Da vil Loke lede hæren som skal kjempe mot gudene. Til slutt møter han Heimdall i tvekamp. Heimdall kutter hodet av Loke, men dør selv også i kampen.

Mange av de overleverte kildene nevner Loke. Han er med i mange av mytene beskrevet i Snorres Edda. De viktigste diktene hvor vi finner informasjon om Loke er: Voluspå, Loketretten, Trymskvida, Balders drømmer, Reginsmål, Gylvaginning og Skaldskaparmål.

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Holtsmark, Anne: Studier i Snorres mytologi, 1964.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007.ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005, isbn 82-530-2607-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.