Loke regnes som en av æsene i norrøn mytologi. Selv om han er av jotunætt er han tatt opp blant æsene, og han er fosterbror til Odin. Loke er vakker og spøkefull, men samtidig svikefull og ond. Han skaper stadig problemer for æsene, men han hjelper dem også ut av vanskeligheter selv om han ofte selv er årsaken til problemet.

Loke har spesiell forbindelse til ild og smedkunst. Han har flere navn og blir for eksempel også kalt Kvedrung og Loft.

Loke er sønn av jotnene Fårbaute og Lauvøy. Han er gift med Sigyn og sammen har de sønnene Narve og Vale, også kalt Nare. Med gygra Angerboda har han de tre svært spesielle barna Fenrisulven, Midgardsormen og Hel.

Loke beskrives gjerne som en trickster eller en luring, en som er listig og ofte oppfører seg utforventet. Han er uforutsigbar og løgnaktig, men kan og være hjelpsom og han gjør seg ofte både frivillig og ufrivillig til narr.

Loke er en hamskifter og kan ta ulike former. En gang skaper han seg om til en gammel trollkjerring, Tokk, som ikke vil gråte for å få Balder ut av dødsriket. For å vinne vinne et veddemål med dvergene Brokk og Sindre skaper han seg om til en flue, og en gang låner han Frøyas falkeham for å fly inn i Jotunheimen.

I mange myter har Loke en sentral rolle. Noen ganger er han Tors eller Odins hjelpsomme følgesvenn på deres reiser, men like ofte er han svikefull eller direkte ond, som når han forårsaker Balders død.

Æsene går gjerne med på risikable veddemål, og de har ingen problemer med å jukse for å vinne. Et slikt veddemål fortelles det om i diktet Gylvaginning i Snorres Edda.

En gang kommer det en jotun til æsene og tilbyr å bygge en sikker mur rundt Åsgård på bare én vinter. Dersom han klarer det innen fristen skal han få intet mindre enn Frøya, Sol og Måne. Æsene tenker at det var umulig, og at de skulle få seg en billig mur. Det æsene ikke vet er at Loke har fått byggmesteren til å ta med sin fantastiske hingst Svadilfare. Med den går arbeidet fort unna og æsene blir snart bekymret.

Tre dager før fristen går ut ser det ut som om æsene vil miste både Frøya og Sol og Måne, og de krever at Loke ordner opp. Han skaper seg om til en forførerisk hoppe som lokker Svadilfare bort fra arbeidet og inn i skogen. Uten hingsten kan ikke byggmesteren fullføre arbeidet i tide. Ikke bare taper han veddemålet, men Tor knuser også skallen hans med Mjølner.

Resultatet av møtet mellom Svadilfare og Loke i heste-ham, ble ett grått føll med åtte bein – Odins hest Sleipner.

Loke skaper ofte ufred og krangel rundt seg, og et av skaldediktene i Snorres Eldre Edda heter nettopp Loketretten. Diktet handler om et gjestebud på havets bunn i hallen til havguden Æge, hvor alle æser og åsynjer unntatt Loke er invitert.

Selv om Loke ikke er buden kommer han til festen, han dreper Æges tjener og står foran alle æsene og åsynjene i hallen. Da tar han til å fornærme alle etter tur. Det han sier treffer blink og æsenes ære blir alvorlig krenket. Loke holder ikke opp før Tor kommer og truer med å drepe ham og jager ham bort fra festen.

Versene i diktet skifter mellom Lokes fornærmelser og æsenes forsvar. Diktet har en humoristisk tone, men det handler også om at det er uro i Åsgård og at ragnarok nærmer seg.

Loke skapte seg om til en laks for å komme unna æsene.
Illustrasjon av Mary H. Foster, 1901. I Asgard Stories: Tales from Norse Mythology.

Loke skaper seg om til en laks av Foster, Mary H.. Falt i det fri (Public domain)

Loke har gjort mye ugagn for æsene og særlig ille var det at han forårsaket Balders død. Etter festen hos Æge har æsene fått nok. Loke må flykte og han bygger seg en seg en hytte langt avgårde. Om dagen skaper han seg om til en laks og gjemmer seg i en elv like ved. Loke tenker mye på hvordan æsene kan klare å fange han, han knyter sammen noe tau, mens han tenker at det er jo mulig gå å fange en fisk i ett nett. Slik gikk det til at Loke lagde det første fiskegarnet.

En dag hører Loke at æsene nærme seg. Han kaster nettet i glørne, skaper seg om til en laks og gjemmer seg i elven. Når æsene kommer til hytta finner de restene av nettet i glørne og skjønner hva som har skjedd.

I elven finner de Loke omskapt til en laks og de lurer på hvordan de skal kunne fange han. Da kommer den klokeste av æsene, Kvase, til å huske på nettet i glørne. Æsene lager et nytt nett og holder det mellom seg mens de går oppover elven. Loke prøver å slippe unna ved å hoppe over nettet, men Tor griper om laksen i svevet. Hånden hans glir rundt den glatte fisken så Tor får først tak helt bak ved halefinnen. Det er derfor alle lakser er så smale rundt halen.

Æsene har bundet Loke i hulen og Sigyn beskytter han mot Ormegiften. Maleri av Mårten Eskil Winge (1825-1896).

Loke og Sigyn av Mårten Eskil Winge (1825-1896). Falt i det fri (Public domain)

Æsene tar Loke til en hule i Jotunheimen. De skaper Lokes sønn Vale om til en ulv, som så dreper sin bror Narve og river han i stykker. Æsene bruker Narves tarmer til å binde Loke fast til tre store steiner.

I taket over Loke fester åsynjen Skade en orm som spytter gift ned på ham. Hver gang giften treffer, skjelver Loke i smerte så jorden skjelver. Sigyn elsker sin mann så høyt at hun står i hulen og hindrer giften i å dryppe på Loke ved å samle den i en skål. Når hun må tømme skålen treffer giften Loke, og da oppstår det jordskjelv. Slik står Loke bundet og kommer ikke løs før Ragnarok.

Mange av mytene hvor Loke er med beskriver hvordan han bidrar til at verden skal gå under og ragnarok kommer. Da skal Loke lede hæren som skal kjempe mot gudene. Til slutt møter han Heimdall i tvekamp. Heimdall kutter hodet av Loke, men dør selv også i kampen.

Det finnes enkelte billedsteiner med motiv som er tolket som Loke, slik som Snaptunsteinen i Danmark, som viser Loke etter at dvergen Brokk har sydd sammen munnen hans, og Gosforth- korset i England, som viser Loke og Sigyn i hulen.

Loke er sentral i mange av mytene beskrevet i skaldedikt og i Snorres Edda. De viktigste diktene hvor vi finner kunnskap om Loke er:

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Holtsmark, Anne: Studier i Snorres mytologi, 1964.
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion: myter, riter, samfunn, 2005, isbn 82-530-2607-2.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.