Loke lager fiskegarn

Loke lager det første fiskegarnet. Illustrasjon i et islandsk manuskript fra det 18. århundret, «SÁM 66». Oppbevart av Árni Magnússon Institute Island

Árni Magnússon Institute.
Snaptunsteinen
På den danske Snaptunsteinen er det innrisset et mannsansikt som forestiller Loke. Munnen hans er sydd sammen – en straff som skriver seg fra et veddemål Loke gjorde med dvergen Brokk

Loke regnes som en av æsene i norrøn mytologi. Selv om han er av jotunætt, er han tatt opp blant æsene, og han er fosterbror til Odin. Loke er vakker og spøkefull, men samtidig svikefull og ond. Han skaper stadig problemer for æsene, men han hjelper dem også ut av vanskeligheter, selv om han ofte selv er årsaken til problemet.

Faktaboks

Også kjent som
norrønt Loki

Loke har spesiell forbindelse til ild og smedkunst. Han har flere navn og blir for eksempel også kalt Kvedrung og Loft.

Loke er sønn av jotnene Fårbaute og Lauvøy. Han er gift med Sigyn, og sammen har de sønnene Narve og Vale, også kalt Nare. Med jotunkvinnen Angerboda har han de tre svært spesielle barna Fenrisulven, Midgardsormen og Hel.

Luringen Loke

Loke beskrives gjerne som en trickster eller en luring – en som er listig og ofte oppfører seg uforventet. Han er uforutsigbar og løgnaktig, men kan òg være hjelpsom, og han gjør seg ofte både frivillig og ufrivillig til narr.

Loke er en hamskifter og kan ta ulike former. Én gang skaper han seg om til en gammel trollkjerring, Tokk, som ikke vil gråte for å få Balder ut av dødsriket. For å vinne et veddemål med dvergene Brokk og Sindre skaper han seg om til en flue, og én gang låner han Frøyas falkeham for å fly inn i Jotunheimen.

Loke i mytene

I mange myter har Loke en sentral rolle. Noen ganger er han Tors eller Odins hjelpsomme følgesvenn på deres reiser, men like ofte er han svikefull eller direkte ond, som når han forårsaker Balders død.

Loke blir mor til Sleipner

Loke og Svadilfari
Loke skapte seg om til en forførerisk hoppe for å distrahere hingsten Svadilfare i arbeidet med å bygge en mur rundt Åsgard. Illustrasjon av Dorothy Hardy, utgitt i 1909
Av .

Æsene går gjerne med på risikable veddemål, og de har ingen problemer med å jukse for å vinne. Et slikt veddemål fortelles det om i diktet Gylvaginning i Snorres Edda.

En gang kommer det en jotun til æsene og tilbyr å bygge en sikker mur rundt Åsgard på bare én vinter. Dersom han klarer det innen fristen, skal han få intet mindre enn Frøya, Sol og Måne. Æsene tenker at det var umulig, og at de skulle få seg en billig mur. Det æsene ikke vet, er at Loke har fått byggmesteren til å ta med sin fantastiske hingst Svadilfare. Med den går arbeidet fort unna, og æsene blir snart bekymret.

Tre dager før fristen går ut, ser det ut som om æsene vil miste både Frøya og Sol og Måne, og de krever at Loke ordner opp. Han skaper seg om til en forførerisk hoppe som lokker Svadilfare bort fra arbeidet og inn i skogen. Uten hingsten kan ikke byggmesteren fullføre arbeidet i tide. Ikke bare taper han veddemålet, men Tor knuser også skallen hans med Mjølner.

Resultatet av møtet mellom Svadilfare og Loke i hesteham ble et grått føll med åtte bein: Odins hest Sleipner.

Loke fornærmer æsene

Loke skaper ofte ufred og krangel rundt seg, og et av skaldediktene i Snorres eldre Edda heter nettopp Loketretten. Diktet handler om et gjestebud på havets bunn i hallen til havguden Æge, hvor alle æser og åsynjer unntatt Loke er invitert.

Selv om Loke ikke er buden, kommer han til festen. Han dreper Æges tjener og står foran alle æsene og åsynjene i hallen. Da tar han til å fornærme alle etter tur. Det han sier, treffer blink, og æsenes ære blir alvorlig krenket. Loke holder ikke opp før Tor kommer og truer med å drepe ham og jager ham bort fra festen.

Versene i diktet skifter mellom Lokes fornærmelser og æsenes forsvar. Diktet har en humoristisk tone, men det handler også om at det er uro i Åsgard, og at ragnarok nærmer seg.

Loke flykter

Loke skaper seg om til en laks

Loke skapte seg om til en laks for å komme unna æsene. Illustrasjon av Mary H. Foster fra 1901. I Asgard Stories: Tales from Norse Mythology

Loke har gjort mye ugagn for æsene, og særlig ille var det at han forårsaket Balders død. Etter festen hos Æge har æsene fått nok. Loke må flykte, og han bygger seg en seg en hytte langt avgårde. Om dagen skaper han seg om til en laks og gjemmer seg i en elv like ved. Loke tenker mye på hvordan æsene kan klare å fange ham. Han knyter sammen noe tau mens han tenker at det er jo mulig å gå og fange en fisk i et nett. Slik gikk det til at Loke lagde det første fiskegarnet.

Én dag hører Loke at æsene nærmer seg. Han kaster nettet i glørne, skaper seg om til en laks og gjemmer seg i elven. Når æsene kommer til hytta, finner de restene av nettet i glørne og skjønner hva som har skjedd.

I elven finner de Loke omskapt til en laks, og de lurer på hvordan de skal kunne fange ham. Da kommer den klokeste av æsene, Kvase, til å huske på nettet i glørne. Æsene lager et nytt nett og holder det mellom seg mens de går oppover elven. Loke prøver å slippe unna ved å hoppe over nettet, men Tor griper om laksen i svevet. Hånden hans glir rundt den glatte fisken så Tor får først tak helt bak ved halefinnen. Det er derfor alle lakser er så smale rundt halen.

Loke blir fanget

Loke og Sigyn
Æsene har bundet Loke i hulen, og Sigyn beskytter ham mot ormegiften.
Av .

Æsene tar Loke til en hule i Jotunheimen. De skaper Lokes sønn Vale om til en ulv, som så dreper sin bror Narve og river ham i stykker. Æsene bruker Narves tarmer til å binde Loke fast til tre store steiner.

I taket over Loke fester åsynjen Skade en orm som spytter gift ned på ham. Hver gang giften treffer, skjelver Loke i smerte så jorden skjelver. Sigyn elsker sin mann så høyt at hun står i hulen og hindrer giften i å dryppe på Loke ved å samle den i en skål. Når hun må tømme skålen, treffer giften Loke, og da oppstår det jordskjelv. Slik står Loke bundet og kommer ikke løs før ragnarok.

Loke i ragnarok

Sigyn og Loke
En del av Gosforth-korset. Motivet viser sannsynligvis Sigyn som beskytter Loke mot ormegiften. Illustrasjon i Julius Magnus Petersen i Goðafræði Norðmanna og Íslendinga eftir heimildum. Finnur Jónsson (1913)
Av .

Mange av mytene hvor Loke er med, beskriver hvordan han bidrar til at verden skal gå under og ragnarok kommer. Da skal Loke lede hæren som skal kjempe mot gudene. I diktet Gylvaginning hører vi hvordan Loke til slutt møter Heimdall i tvekamp. Heimdall kutter hodet av Loke, men dør selv også i kampen.

Kilder

Det finnes enkelte billedsteiner med motiv som er tolket som Loke, slik som Snaptunsteinen i Danmark, som viser Loke etter at dvergen Brokk har sydd sammen munnen hans, og Gosforth-korset i England, som viser Loke og Sigyn i hulen.

Loke er sentral i mange av mytene beskrevet i skaldedikt og i Snorres Edda. De viktigste diktene hvor vi finner kunnskap om Loke er:

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Holtsmark, Anne: Studier i Snorres mytologi, 1964.
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion: myter, riter, samfunn, 2005, isbn 82-530-2607-2.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg