Valhall er det mest brukte navnet på Odins hall i Åsgard. Fra sitt høysete i Valhall kan Odin se alt som skjer i verden. I følge norrøn mytologi, deler Odin og Frøya de tapre krigerne som blir drept i kamp mellom seg når de dør. Odin samler sin del i Valhall. Frøya samler sin del hos seg i hallen Folkvang. Disse utvalgte krigerne lever videre i Valhall og Folkvang til ragnarok kommer og jorden går under.

Snorre beskriver Valhall som ufattelig stor. Hallen har 540 dører som er så vide at 960 krigere, kalt einherjer kan gå gjennom dem skulder ved skulder. Taket er dekket av gyldne skjold og spyd holder taket oppe. Innvendig er hallen opplyst av brennende sverd.

Hver dag trener einherjene på kamp og krig på tunet utenfor Valhall. Ved dagens slutt har er alle drept, men de blir levende igjen om kvelden. Da er det fest og grisen Særimne blir spist. Dagen etter vekkes den til live igjen for å bli spist på ny. Krigerne drikker mjød som strømmer rikelig fra juret til geita Heidrun som lever på taket av Valhall.

Ved ragnarok, når jorden går under, vil de tapre og veltrente krigerne fra Valhall kjempe på æsenes side. I denne kampen vil alle Odins krigere dø.

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-65647
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave, Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.