Rån
Rån fanger sjøfolk med garnet sitt og trekker dem ned i dypet.
Illustrasjon i Walhall: Germanische Götter- und Heldensagen. Für Alt und Jung am deutschen Herd. Felix Dahn og Therese Dahn, (1901)
Av .

Rån er i den norrøne mytologien en jotunkvinne som bor i havet. Hun er gift med jotnen Æge, og de hersker over havet sammen. Rån og Æge har ni døtre. I Snorres Skaldskaparmål sies det at de heter: Himinglæva, Duva, Blodughadda, Herving, Unn, Ronn, Bylga, Båra og Kolga. De norrøne skaldene omtalte noen ganger bølger som Råns døtre.

Faktaboks

Også kjent som
norrønt Rán

Rån ønsker ikke menneskene noe godt, og hun har et garn som hun fanger sjøfolk med. I diktet Sønnetapet beskriver islendingen Egil Skallagrimsson hvordan han sørger dypt over sin druknede sønn som Rån har tatt fra ham. Han ville tatt hevn om han kunne, men mot havets hersker er han hjelpeløs.

I Sigurdkvadene i den eldre Edda fortelles det at Loke en gang låner Råns garn for å fange dvergen Andvare som hadde skap seg om til en gjedde.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn, 1840, revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Cnattingius, Anders Jacob D. Snorre Sturlasons Edda samt Skalda Öfversättning från Skandinaviska Forn-Språket, 1819

Kommentarer (2)

skrev Arnt Christian Teigen

Kjære artikkelforfattere Knut Lunde og Ellen Marie Næss

Hvor har dere det fra at Rán ikke vil mennesker noe godt?
Jeg skulle kunne være med et stykke på veien om dere trakk fram sannsynligheten for at sagalitteraturens forfattere og skalder sammenstillte Rán med kona til Ægir; at Rán skulle kunne representere Aurboðas vredesaspekt Angrboða. Det ville gi mening med tanke på den mer anerkjente sammenstillingen av Heimdalls ni mødre og Ráns døtre. Men om dere kikker nærmere på nettopp disse burde et ganske åpenbart paradoks gjøre skråsikkerheten til skamme. Mødrene til Heimdall, Kon'ungenes oldefar, Rig, framstilles som ni trollkvinner, Gialp og Greip (jf. den menstruerende trollkona i den Norrøne myten om flommen), og så videre, mens den første av bølgene, Ransdøtrene har et navn som i hvert fall for meg tegner et veldig vakkert bilde med kjenning (synekdote) av et navn, Himingiafa. Dere kan da ikke mene at sjøsterke folk som vi må tro overleverte sine eldgamle sagn, tåtter og tuler opp til vikinger og birkebeineres tid anså drukningsdøden, det å bli fanget opp av Ráns garn som noe utvetydig ondt?

svarte Ellen Marie Næss

Takk for interessant tilbakemelding. Det stemmer nok at denne artikkelen gjerne kunne være både bedre formulert og mer omfattende og det er også planlagt noe omskrivning av den.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg