sjamanisme

Til venstre en samisk sjaman, noaide, som trommer på runebomme. Til høyre ser vi noaiden etterpå; han ligger i transe under runebomma. Fra Johannes Schefferus Lapponia fra 1673

.
Lisens: Falt i det fri

Artikkelstart

Sjamanisme er en betegnelse som ofte blir brukt om kultformer der en sjaman står i en sentral posisjon som mellommann mellom menneskegruppe og åndeverden. Sjamanisme blir ofte brukt som fellesbetegnelse på religioner i Sibir og om nordamerikanske paralleller, og populært oppfattes sjamanisme ofte som en egen religion. Dette er ikke riktig. Sjamanen er primært en type religiøs leder, og sjamanisme forekommer i mange religioner.

Faktaboks

Uttale
sjamanˈisme

Sjamanisme er blant de mange ulike tradisjonene som ofte vises til i nyreligiøs sammenheng, men vanligvis i så forskjellig form fra sine ulike opprinnelige uttrykk at det gjerne refereres til som nysjamanisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Ove Pettersen

Kommentarer til nåværende billedtekst, som er: «Sjamanisme. Til venstre en samisk sjaman, noaide, med sin tromme, runebommen. Til høyre en noaide i trance under runebommen. Fra J. Scheffers Lapponia, 1673.» Dette er ikke helt riktig. Denne berømte illustrasjonen blir stadig feilkommentert, f. eks. at sjamanen til venstre trommer for ham som ligger på bakken til høyre.
I den meget pålitelige svenske utgaven av Johan Schefferus' «Lapponia», som utkom 1956 med tittelen «Lappland», kan man på side 172 lese: «Han slår på trumman och efter trummandet faller han med trumman, som han nästan lägger på sitt huvud, såsom ses å vidstående bild.»En riktigere billedtekst vil være f. eks.: «En samisk sjaman, noaide, slår på sin tromme, kommer i ekstase og legger seg på bakken med trommen over seg.» Fra J. Schefferus' Lapponia, 1673.Endring av terminologi fra «trance» (via «transe») til «ekstase» er begrunnet i disse artiklene: http://snl.no/transe og http://snl.no/ekstase

skrev Ove Pettersen

Begrepene «transe» og «ekstase» er problematiske og under stadig drøfting. En innføring kan være Ernst Arbmans trebindsverk (1963-1970): «Ecstasy or religious trance : in the experience of the ecstatics and from the psychological point of view».

skrev Erik Dyrhaug

Hei Ove! Når det gjelder det faglige du kommenterer så er vi på saken. Takk for tips! Angående kommentaren du la inn som forbedringsforslag så kan jeg fortelle deg at vi jobber med å få inn igjen et "Om denne versjonen"-felt som vil kunne fylle det behovet.Vennlig hilsen, Erik i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg