Snorres Edda, lærebok i skaldskap, forfattet av Snorre Sturlason omkring år 1220, kalles også Den yngre Edda for å skille den fra Den eldre Edda. Snorres Edda (norrønt, Snorra Edda) er overlevert mer eller mindre fullstendig i en rekke håndskrifter. I det eldste av disse, Codex Upsaliensis, nå oppbevart i Uppsala (fra ca. 1300), er boken kalt Edda og tilskrevet Snorre. Verket er en hovedkilde til kunnskap om norrøn mytologi og metrikk. Dialogformen er særlig tydelig i de to første delene av boken. Den var fast tradisjon i filosofiske og pedagogiske skrifter både i antikken og middelalderen. Boken består av en prolog og tre hoveddeler:

Gylvaginning (norrønt, Gylfaginning, 'Gylves synsbedrag') er en samlet fremstilling av den norrøne gudelære, med mesterlig gjenfortelling av en hoveddel av de gamle myter, bl.a. Tors reise til Utgard, Tors fiske, Balders død, Ragnarok. En konge, Gylve, synes han får høre fortellingene av tre guddommelige personer i et synsbedrag. Ved å presentere stoffet på denne måten unngår Snorre å gi inntrykk av at innholdet er historisk sannhet, og kan ikke beskyldes for kjetteri. Viktige kilder for Snorres fremstilling er eldre kvad, som ennå delvis er bevart bl.a. i Den eldre Edda. Mytene i Gylvaginning var nødvendig bakgrunnskunnskap for skaldene når de skulle lage sine poetiske omskrivninger (kenningar).

Skaldskaparmål (norrønt, Skáldskaparmál, 'språkbruk i skaldskap') gir anvisning på hvordan man skulle lage kenningar til omskrivning av en lang rekke begreper ved hjelp av mytiske og sagnhistoriske kunnskaper, og det siteres en mengde strofer av eldre skalder med eksempler.

Håttatal (norrønt, Háttatal, 'oppregningen av versemål') er en avhandling om norrøn metrikk, som samtidig inneholder 102 strofer diktet av Snorre. Disse strofene er prøver på de forskjellige slags versemål og utgjør til sammen et stort dikt til ære for den norske kongen Håkon Håkonsson og hans jarl Skule Bårdsson.

Av Snorres Edda finnes en mengde mer eller mindre fullstendige oversettelser til nyere språk, bl.a. av Anne Holtsmark til bokmål og av Erik Eggen til nynorsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.