reliktfauna

Småblank (også kalt Namsblank og blank) er en relikt laks som finnes i de øvre deler av Namsen. Småblank er en variant av atlantisk laks (Salmo salar). Den ble først beskrevet i 1953 av fiskebiologen Magnus Berg, som benyttet lokalnavnet småblank om dverglaksen i øvre deler av Namsen. (Hunnen størst på bildet)
Småblank
Lisens: CC BY SA 3.0

Reliktfauna, dyr eller grupper av dyr innenfor et avgrenset område som i dag forekommer som rester av tidligere tiders dyresamfunn. I tidligere tider var utbredelsen ofte større, men økt konkurranse fra andre arter eller endret klima har ført til innsnevring av utbredelsen.

Faktaboks

uttale:
relˈiktfauna

Mange av de dyr vi ellers anser som levende fossiler, representerer egentlig reliktfauna. Australias og Sør-Amerikas kloakkdyr og pungdyr er således dyregrupper som i tidligere jordperioder hadde en meget større utbredelse. Andre eksempler er dolkhaler, urbløtdyr, perlebåt (Nautilus) og blåfisk (Latimeria).

Flere europeiske dyre- og plantearter tilpasset et kaldt klima betegnes «istidsrelikter»: Etter hvert som isen trakk seg tilbake etter siste istid, var høyfjellene de eneste områdene i Mellom- og Sør-Europa hvor disse artene kunne overleve. Resultatet ble at flere av de nordlige eller arktiske artene vi har i dag, også finnes i isolerte bestander i bl.a. Alpene og Pyreneene. De isolerte bestandene av bjørkemus i Europa (inkludert Norge) tyder på at den også er en istidsrelikt, men fra steppehabitater.

Ellers finnes reliktfauna knyttet til ferskvann som har vært havområder. Ringselen, vanlig i de arktiske hav, finnes også isolert i noen finske og russiske sjøer (blant annet Saimaa og Ladoga). Disse populasjonene stammer fra den gang disse sjøene stod i forbindelse med Østersjøen.

Som istidsrelikter regnes fem arter av krepsdyr fra norske innsjøer, deriblant pungreke Mysus relicta som hører til rekebarn. Den lever i arktiske hav, men også i Østersjøen og i noen svenske sjøer. Som «havrelikter» forekommer også en rekke skandinaviske ferskvannsfisk, blant annet Vänernlaksen og Vätternlaksen som går under navnet blege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg