Småblank
Småblank (også kalt Namsblank og blank) er en relikt laks som finnes i de øvre deler av Namsen. Småblank er en variant av atlantisk laks (Salmo salar). Den ble først beskrevet i 1953 av fiskebiologen Magnus Berg, som benyttet lokalnavnet småblank om dverglaksen i øvre deler av Namsen. (Hunnen størst på bildet)
Småblank
Lisens: CC BY SA 3.0

Reliktfauna er dyr eller grupper av dyr innenfor et avgrenset område som i dag forekommer som rester av tidligere tiders dyresamfunn. I tidligere tider var utbredelsen ofte større, men økt konkurranse fra andre arter eller endret klima har ført til innsnevring av utbredelsen.

Faktaboks

Uttale
relˈiktfauna

Mange av de dyr vi ellers anser som levende fossiler, representerer egentlig reliktfauna. Australias og Sør-Amerikas kloakkdyr og pungdyr er for eksempel dyregrupper som i tidligere jordperioder hadde en mye større utbredelse. Andre eksempler er dolkhaler, urbløtdyr, perlebåt (Nautilus) og blåfisk (Latimeria).

Istidsrelikter

Flere europeiske dyre- og plantearter tilpasset et kaldt klima betegnes «istidsrelikter»: Etter hvert som isen trakk seg tilbake etter siste istid, var høyfjellene de eneste områdene i Mellom- og Sør-Europa hvor disse artene kunne overleve. Resultatet ble at flere av de nordlige eller arktiske artene vi har i dag, også finnes i isolerte bestander i blant annet Alpene og Pyreneene. De isolerte bestandene av bjørkemus i Europa (inkludert Norge) tyder på at den også er en istidsrelikt, men fra steppehabitater.

Andre eksempler

Ellers finnes reliktfauna knyttet til ferskvann som har vært havområder. Ringselen, vanlig i de arktiske hav, finnes også isolert i noen finske og russiske sjøer (blant annet Saimaa og Ladoga). Disse populasjonene stammer fra den gang disse sjøene stod i forbindelse med Østersjøen.

Som istidsrelikter regnes fem arter av krepsdyr fra norske innsjøer, deriblant pungreke Mysus relicta som hører til rekebarn. Den lever i arktiske hav, men også i Østersjøen og i noen svenske sjøer.

Som «havrelikter» forekommer også en rekke skandinaviske ferskvannsfisk, blant annet Vänernlaksen og Vätternlaksen som går under navnet blege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg