Artsdannelse er en prosess som gir opphav til nye arter. Arter kan bli dannet på flere måter:

  • Det kan foregå i geografisk adskilte populasjoner (allopatrisk).
  • Det kan foregå innen én og samme populasjon (sympatrisk).
  • Det kan foregå ved at individer fra beslektede arter produserer unger som ikke er levedyktige eller selv ikke kan få unger (hybrid artsdannelse).

Samtlige tre mekanismer forekommer i naturen, hvorav allopatrisk artsdannelse antas å være den vanligste.

Utbredelsen av én art deles i to eller flere geografiske utbredelsesområder, som er mer eller mindre isolert fra hverandre. Innen hvert av utbredelsesområdene skjer det, gjennom naturlig utvalg, en tilpasning til de lokale miljøforholdene. Når så individer fra disse adskilte områdene igjen møtes, kan de ha utviklet seg så forskjellig at de ikke lenger kan produsere godt tilpasningsdyktig avkom – det har oppstått reproduksjonsisolerende barrierer mellom de to populasjonene, og to arter er dannet.

Nye arter oppstår uten geografisk isolasjon, her oppstår reproduksjonsbarrierer gjennom mutasjoner som har stor effekt på fenotypen, eller som på annen måte (f.eks. gjennom kromosomendringer) vanskeliggjør reproduksjon mellom individer hvis forfedre tilhørte samme art.

En form for artsdannelse der individer fra to nært beslektede arter har fått avkom med hverandre, og der disse avkommene ikke er i stand til å få levedyktige eller fertile avkom med individer fra noen av foreldreartene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.