Artsdannelse er en prosess som gir opphav til nye arter. Arter kan bli dannet på flere måter:

  • Den kan foregå i geografisk adskilte populasjoner (allopatrisk artsdannelse).
  • Den kan foregå innen én og samme populasjon (sympatrisk artsdannelse).
  • Den kan foregå ved at individer fra beslektede arter produserer avkom som ikke er levedyktige eller selv ikke kan få unger (hybrid artsdannelse).

Samtlige tre mekanismer forekommer i naturen. Allopatrisk artsdannelse antas å være den vanligste.

Artenes opprinnelse var temaet for Charles Darwins hovedarbeide, der han la frem naturlig seleksjon som mekanisme for evolusjon og dannelse av nye arter.

Allopatrisk artsdannelse

Ved allopatrisk artsdannelse deles utbredelsen av én art i to eller flere geografiske utbredelsesområder, som er mer eller mindre isolert fra hverandre. Leveområdet til en art kan for eksempel bli delt av en elv de ikke kan krysse, eller en gruppe kan spre seg langt vekk fra de andre. Innen hvert av utbredelsesområdene skjer det, gjennom naturlig utvalg, en tilpasning til de lokale miljøforholdene. Når så individer fra disse adskilte områdene igjen møtes, kan de ha utviklet seg i så ulike retninger at de ikke lenger kan produsere godt tilpasningsdyktig avkom – det har oppstått reproduksjonsisolerende barrierer mellom de to populasjonene, og to arter er dannet.

Sympatrisk artsdannelse

Nye arter kan også oppstå uten geografisk isolasjon. Ved sympatrisk artsdannelse oppstår det barrierer for reproduksjon gjennom mutasjoner som har stor effekt på fenotypen, eller som på annen måte, for eksempel gjennom kromosomendringer, vanskeliggjør reproduksjon mellom individer hvis forfedre tilhørte samme art.

Hybrid artsdannelse

Hybrid artsdannelse er en form for artsdannelse der individer fra to nært beslektede arter har fått avkom med hverandre, og der disse avkommene ikke er i stand til å få levedyktige eller fertile avkom med individer fra noen av foreldreartene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg