Småblank
Småblank (også kalt Namsblank og blank) er en relikt laks som finnes i de øvre deler av Namsen. Småblank er en variant av atlantisk laks (Salmo salar). Den ble først beskrevet i 1953 av fiskebiologen Magnus Berg, som benyttet lokalnavnet småblank om dverglaksen i øvre deler av Namsen. (Hunnen størst på bildet)
Småblank
Lisens: CC BY SA 3.0

Bleke er en ferskvannstasjonær, småvokst form av laks som finnes i Otravassdraget inkludert Byglandsfjorden. Den var tidligere tallrik, men vassdragsreguleringer og tildels forsurning av vassdraget har redusert bestanden kraftig. Ulike forvaltningstiltak og forbedring av vannkvaliteten synes å ha reddet bestanden.

Faktaboks

Også kjent som
Salmo salar

Tidlig på 1900-tallet ble det klarlagt av professor Knut Dahl at bleka var en laks, og ikke som tidligere antatt en form av ørret. Da landet etter siste istid lå lavere enn nå, hadde laksen fra sjøen adgang til mange elver som nå er stengt av fosser. Uvisst av hvilken grunn er laks blitt igjen i enkelte av disse vassdragene (som såkalt relikt), og lever og forplanter seg der. Bleka når ikke samme størrelse som laks med adgang til havet (som regel ikke over 30 centimeter lengde).

Annen stasjonær laks

I Norge finnes i dag ferskvannsstasjonær laks i Namsen (kalt småblank), mens den er utdødd i Arendalsvassdraget. Lignende lakseformer finnes i Vänern i Sverige (disse vandret tidligere blant annet opp i Trysilvassdraget) og Ladoga i Russland, men blir der laksen svært mye større. Slike ferskvannsstasjonære former av laks er også vanlig i Canada, spesielt på Newfoundland. Også hos andre laksefisk som normalt er sjøvandrende er slike ferskvannstasjonære former vanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg