bleke - laksetype

Småblank (også kalt Namsblank og blank) er en relikt laks som finnes i de øvre deler av Namsen. Småblank er en variant av atlantisk laks (Salmo salar). Den ble først beskrevet i 1953 av fiskebiologen Magnus Berg, som benyttet lokalnavnet småblank om dverglaksen i øvre deler av Namsen. (Hunnen størst på bildet)
Småblank
Lisens: CC BY SA 3.0

Bleke er en ferskvannstasjonær, småvokst form av laks som finnes i Blekavassdraget inkludert Byglandsfjorden. Den var tidligere tallrik, men vassdragsreguleringer og tildels forsurning av vassdraget har redusert bestanden kraftig. Ulike forvaltningstiltak slik som kalking og bruk av klekkerier synes å ha reddet bestanden

Faktaboks

Også kjent som
Salmo salar.

I 1914 oppdaget man at bleka var en virkelig laks, og ikke som tidligere antatt en form av ørret. Da landet etter siste istid lå lavere enn nå, hadde laksen fra sjøen adgang til mange elver som nå er stengt av fosser. Uvisst av hvilken grunn er laks blitt igjen i enkelte av disse vassdragene (som såkalt relikt), og lever og forplanter seg der. Men den når ikke samme størrelse som laks med adgang til havet (som regel ikke over 30 cm lengde).

Annen stasjonær laks

I Norge finnes i dag ferskvannsstasjonær laks i Namsen (kalt småblank), mens den er utdødd i Nidelva. Lignende lakseformer finnes i Vänern (vandret tidligere opp i Trysilvassdraget) og Ladoga, men blir der laksen svært mye større. Slike ferskvannsstasjonære former av laks er også vanlig i Canada, spesielt på Newfoundland. Slike former er også vanlig hos en rekke andre laksefisk som normalt er sjøvandrende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg