blåfink

Fringilla teydea, blåfink. Foto fra: Tenerife, Kanariøyene, Spania

Fringilla teydea, blåfink. Foto fra: Tenerife, Kanariøyene, Spania

Blåfinken er en fugleart i finkefamilien. Den er 16-18 cm og ligner vanlig bokfink, men hannen er blygrå i fargen. I tillegg er den tydelig større og nebbet er kraftigere enn hos bokfink.

Faktaboks

også kjent som:

fringilla teydea

blå bokfink

engelsk: blue chaffinch

Den forekommer utelukkende på to av Kanariøyene (Spania), Tenerife og Gran Canaria, der den hovedsaklig holder til i høyereliggende furuskogsområder, 1200 – 1800 moh.

Blåfinken opptrer fortrinnsvis alene eller i små grupper på opptil ti individer. Bestanden på Tenerife er livskraftig, og teller ca. 1000-2000 par. Bestanden på Gran Canaria er kritisk truet, og teller sannsynligvis rundt 100 individer i vill tilstand. Hver øy har sin egen underart, F. t. teydea på Tenerife og F. t. polatzeki på Gran Canaria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg