Drageblodstre

Drageblodstre fotografert på Tenerife. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Drageblodstre er et tre i agavefamilien, med flere ganger gaffelgrenet stamme, sverdformede blad i toppen av grenene, små grønnhvite eller gule blomster og oransjegule bær.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dracaena draco
Beskrevet av
(L.) L.
Global rødlistestatus
EN – Sterkt truet

Drageblodstreet vokser på Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde-øyene, er hurtigvoksende og kan bli meget stort. Berømt var et tre i Orotavadalen på Tenerife som ble ødelagt av en storm i 1868. Det var et kjempetre, 21 meter høyt og 14 meter rundt stammen. Alderen på dette treet ble oppgitt til å være 6000 år, men den var antagelig atskillig mindre.

En annen art, Dracaena cinnabari, vokser på Sokotra, og en tredje, Dracaena schizantha, på somalikysten. Disse tre leverte drageblod - en blodrød gummiharpiks som tappes av stammen og som brukes til lakker og fernisser. Drageblod (fra Sokotra) var allerede kjent av de gamle romere før vår tidsregning. Mesteparten av det drageblodet som i våre dager kommer i handelen, stammer derimot fra en palme, Daemonorops draco, fra Sørøst-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dracaena draco
GBIF-ID
5304469

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg